50 år i samhällets tjänst

Horns vägförening fyller 50 år. Sedan 1965 är det föreningen som har ansvarat för vägarna inne i samhället. Utöver det ordinarie underhållsarbetet har det gjorts flera värdefulla insatser.

Koll på historien. Stig Dalesjö, som är ledamot i Horns vägförening, har gått igenom gamla dokument och protokoll.

Koll på historien. Stig Dalesjö, som är ledamot i Horns vägförening, har gått igenom gamla dokument och protokoll.

Foto:

Kinda2015-03-13 09:07


Före 1965 var det fastighetsägarna själva som ansvarade för väghållningen och snöröjningen i Horn. Det fungerade sådär.
För att få bättre ordning på vägarna var det några driftiga bybor, bland andra Ernst Andersson och Gunnar Larsson, som grundade Horns vägförening. Sedan dess är det föreningen som har haft huvudansvaret.

Första protokollet
Yngve Fäldt utsågs till ordförande. I övrigt bestod den första styrelsen av Ernst Andersson, Ragnar Andersson, Hartvig Josefsson, Stig Hellberg och Ragnar Nygren.
- Vi vet inte exakt när föreningen bildades. Det finns dokument från hösten 1964 som visar att bildandet var på gång. Det första styrelseprotokollet som finns bevarat är från den 16 februari 1965, berättar den nuvarande styrelseledamoten Stig Dalesjö som har fördjupat sig i vägföreningens historia.

Åtta kilometer
Inledningsvis ansvarade föreningen för de centrala delarna av samhället. Därefter har ansvarsområdet utökats.
Nu för tiden handlar det om en sträcka på cirka åtta kilometer runt om i Horn, plus diverse övriga ytor. Saltning, snöröjning, asfaltering, med mera utförs av lokala företag som föreningen anlitar.
- Fram till början av 2000-talet var det fastighetsägarna i Horn som bidrog med pengar, så att vägarna kunde skötas. 2002 tog kommunen över det ekonomiska ansvaret efter hårda förhandlingar, säger Stig Dalesjö.
Genom åren är det fem personer som har varit ordförande i föreningen. Efter Yngve Fäldt kom Hartvig Josefsson, Ingvar Pettersson, Åke Eriksson och förra året tog Lars-Erik Gustafsson över ordförandeklubban.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om