50 SPF:are på sommarutflykt

Ett 50-tal glada pensionärer äntrade nyligen bussen för en sommarutflykt i närområdena. Det var SPF Kinda som arrangerade sommarutflykten.

SPF Kinda besökte Pälsmuséet i Tranås

SPF Kinda besökte Pälsmuséet i Tranås

Foto:

KINDA2018-08-17 18:26

– Det finns många pärlor utan längre restid som är väl värda ett besök, säger Gerd Pettersson, sekretare i SPF Kinda.

Första målet var Malexander, som enligt guiden Bo Garpevik, förenklat betyder mala sand. År 1554 återfinns den stavning som brukas idag. Resesällskapet samlades på Södra Sand, där Malexanders hembygdsförening har sin hembygdsgård. Här är bebyggelsen ursprunglig och har varit ett hemman sedan 1600-talet. Gården består av mangårdsbyggnad som är en parstuga av typ ryggåsstuga uppförd 1714. Vidare finns den fähuslänga, loge foderlada, visthusbod och svinhus. Bo Garpevik berättade på ett inlevelsefullt sätt om de gamla intressanta föremålen i byggnaderna.

– Bland annat berättade han om den korg som Hönsa-Lotta bar på sin rygg när hon vandrade omkring på vägarna, säger Gerd Pettersson.

Malexander, som var en mycket fattig skogssocken men folkrik. I mitten på 1830-talet bodde närmare 1 300 personer i socken. Många var tvingade att söka hjälp till sitt uppehälle och Södra Sand tjänade då som nödbostad. År 1928 flyttade den sista boende familjen in. Det var arrendatorn David Blomqvist som bodde kvar fram till 1954. hans dotter Hildur hade under många år hand om SMHI:s väderleksstation i Sand och hon lämnade väderuppgifter var tredje timme dygnet runt.

Ett besök gjordes även i kyrkan, vilket är den fjärde kyrkobyggnaden i Malexander. De första kyrkorna var byggda i trä och liknade kyrkan i Tidersrum. På 1880-talet byggdes en större kyrka i sten, vilken eldhärjades 1929 men restaurerades och är den kyrka som finns idag.

Färden gick sedan vidare över Boxholm och Tranås och besök på Pälsmuséet. Här tog före detta arbetare som körsnärer och pälssömmerskor emot och visade hur pälssömnad kunde gå till. Ett exempel är att minkpäls rycktes oftast, vilket innebar att skinnet skars sönder i smala vinkelformade remsor som syddes samman på en pälsmaskin.

På 1860-talet kom den första pälsmakaren till Lövstad som sedan växte fram till Tranås stad med skinnberedning och pälssömnad som specialitet.

1060 fanns 125 pälsföretag i Tranås och 2 500 personer fick sin försörjning. I dag finns inte en enda pälsfabrik i hela Sverige.

Sista stoppet var Brostorps gårdsmejeri i Ydre och här blev det provsmakning av ostkaka. Gårdsmejeriet är ett familjeägt företag med tillverkning av ostkaka och många olika sorters ostar. Här finns ett ostkake-café och gårdsbutik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om