69 skrotbilar samlades in i Kinda

69 skrotbilar samlades in under de 1,5 år som skrotbilskampanjen pågick i Kinda. Nu väntar en ny kampanj för att samla in skrot från jordbruket.

Skrotbilskampanjen är avslutad för den här gången i Kinda. Nu väntar jordbruksskrotskampanjen. Foto: Pressens Bild

Skrotbilskampanjen är avslutad för den här gången i Kinda. Nu väntar jordbruksskrotskampanjen. Foto: Pressens Bild

Foto:

Kinda2005-02-03 15:19

Fler bilar ska tas om hand för skrotning och framför allt ska en större andel tas till vara för återvinning. Det var målet för "Håll Sverige Rents" skrotbilskampanj, som förresten fortfarande pågår i en del län.
I Kinda började kampanjen under våren 2003. Kampanjen skulle ha pågått ett år men förlängdes och avslutades inte förrän i somras.

69 bilar
Nu är det dags att summera och miljö- och byggchef Yngve Blomberg är riktigt nöjd.
- Vi fick in 69 bilar totalt. Vi hade en projektanställd under två månader i slutet av 2003 och då fick vi in mycket. Möjligen hade vi hoppats att få bort lite mer bilar från tomter.
All administration runt bilarna har skötts av Håll Sverige Rent. Bilarna har gått till Rumskulla skrot. Kommunen har fått en skrotpremie för varje bil från Vägverket men avgiften för skrotning har i allmänhet varit större så det har kostat en del pengar.
Totalt har kampanjen kostat 228 000 kronor i Kinda. Därav har kommunen bidragit med cirka 22 000 kronor och staten med resten. För den enskilde har det inte kostat något att få bilen skrotad och i många fall har det för övrigt varit omöjligt att fastslå vems bil det är. Det gäller till exempel de delar till en gammal bil som fiskades upp ur sjön Björkern.
- Nu väntar vi på att dra igång en insamling när det gäller lantbrukets skrot, berättar Blomberg.

Jordbruksskrot
Även här är det Håll Sverige Rent som ligger bakom. Kampanjen har redan kört igång i flera län, bland annat Värmland och Dalarna och i Norrbotten är den redan avslutad.
I fjol fick man in 13 000 ton metallskrot från jordbruket. Kampanjen kommer troligen till Kinda någon gång i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om