70 hushåll strömlösa efter brand i Kinda

Brand utbröt i en transformatorstation mellan Kisa och Horn på torsdagskvällen. Ett 70-tal hushåll i trakten blev strömlösa, enligt Eon.

Brand i transformatorstation.

Brand i transformatorstation.

Foto: Foto: Per Svensson Borrud/Pelles Photo

Kinda2023-01-26 20:50

Larmet kom vid 20.25-tiden. Byggnaden ligger i Brandfall, mellan väg 23 och Horn.

"Byggnad övertänd och vi är på plats i detta nu", skrev räddningstjänsten på sin hemsida klockan 20.45. Styrkor från Horn och Kisa var då på plats.

Klockan 20.51 meddelade räddningstjänsten att transformatorn var släckt, och att det inte var någon ström i den. Därefter skulle brandmännen vänta i 30 minuter och se så att inte branden tog sig igen.

Elbolaget Eon uppger vid 21.30-tiden på sin hemsida att 70 hushåll i Kinda saknar ström.

"Vi har för närvarande brand i en av våra nätstationer. Vi kommer koppla loss vår station som brinner och därefter återställa en del av nätet. Resterande nät som fortfarande är strömlöst kommer vi köra ut elverk till så strömmen kommer tillbaka så fort som möjligt", skriver Eon.

Klockan 22.13 beräknade Eon att strömmen ska vara tillbaka klockan 02.30 under natten mot fredagen.

Klockan 23.08 hade serviceteknikern hittat felet.

Fotografen Per Svensson Borrud uppger för redaktionen att en boende i närheten hörde en smäll från transformatorbyggnaden och att lågor slog ut. Dessutom försvann strömmen för boende i närheten. Efter cirka 45 minuter började transformatorbyggnaden brinna.

Klockan 21.41 var räddningstjänsten klar med sitt arbete. Elbolaget tog då över bevakningen på platsen.

Strax efter klockan ett på natten var antalet berörda kunder nere i tre och prognosen var fortfarande att arbetet skulle vara klart till 02.30.

Brand i transformatorstation.
Brand i transformatorstation.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!