78 sprang Hornruset på nationaldagen

Utanför idrottsparken i Horn står det fler personer än det gjort på länge, ett brett åldersband där den yngsta ligger i barnvagn och den äldsta står bredvid. De hejar för fullt på barnen som kommer springande på upploppet. Vissa av barnen stannar upp för att titta eller krama någon förälder men de allra flesta springer på lite extra när de hör de peppande lovorden. På nationaldagen anordnades den första upplagan av Hornruset.

Klart för start i Hornruset. Foto: Lovisa Monell

Klart för start i Hornruset. Foto: Lovisa Monell

Foto:

Kinda2017-06-09 06:00

Sen en tid tillbaka har Horn/Hycklinge IF haft ett mål att anordna en aktivitet som skulle engagera personer i alla åldrar. De ville göra något som inte var för svårt att anordna för att se om intresset fanns och något som kunde bli en tradition. Så småningom kom de fram till att ett lopp vore en bra idé.

- Vi tänkte att nationaldagen var en perfekt dag att lägga evenemanget på eftersom att många inte har så mycket inplanerat, säger Morgan Westerling som är en av de aktiva i föreningen.

Efter annonsering på anslagstavlor och internet kom det in många anmälningar och sammanlagt sprang 78 personer loppet. Starten gick av vid idrottsplatsen och när man sedan sprang i mål vid idrottsparken var målgången pyntad av ballonger och flaggor.

De första som gav sig av från start var barnen, cirka 35 stycken där den yngsta var tre år. Med nummerlappar på magen sprang de en sträcka på 900 meter och vid målgången väntade medalj och en påse med bland annat vatten och kexchoklad. Men det var inte bara barnen som fick med sig en kasse med lite smått och gott hem utan alla vuxna deltagare fick också varsin. De behövde dock springa lite längre och hade två sträckor att välja mellan, antingen fem kilometer alternativt 6,4 kilometer. På bägge sträckorna fanns en vattendepå ungefär halvvägs.

När alla deltagare kommit i mål bjöd idrottsföreningen, som för övrigt firar 90 år i år, på fika inne i parken bestående av en nationaldagsbakelse med jordgubbar och flaggor.

Det är helt otroligt lyckat, det är familjärt och trevlig atmosfär. Inte så tävlingsinriktat utan alla körde för sin egen skull och verkar nöjda med sina insatser, och vad kul att det är så brett åldersband, säger Morgan Westerling.

Vinnarna på de tre sträckorna blev: 900 meter Oskar Lingefeldt, 5 kilometer Anders Borg och 6,4 kilometer Tony Borén.

Simone, tre år, och Theoline Carrum, sju år, visar stolt upp sina medaljer.
Simone, tre år, och Theoline Carrum, sju år, visar stolt upp sina medaljer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om