85 sparbanksår för Rainer och Kjell

Rainer Strobach och Kjell Johansson har varit Kinda-Ydre Sparbank trogna i hela sina liv. Tillsammans har de 85 bankår bakom sig. Nu går de i pension.

Parhästar ocxh arbetskamrater sedan 1970-talet. Nu går Kjell Johansson och Rainer Strobach i pension

Parhästar ocxh arbetskamrater sedan 1970-talet. Nu går Kjell Johansson och Rainer Strobach i pension

Foto: Lars-Göran Bexell

KINDA2018-07-30 22:00

Rainer Strobach och Kjell Johansson yrkesliv inom bankvärlden började med var sin vecka Pryo (Praktisk yrkesorientering) när det gick i årskurs nio på Värgårdsskolan i Kisa. Rainer gjorde sin parktik på Kinda Härdas Sparbank i Kisa och Kjell praktiserade på Norra Kinda Sparbank i Rimforsa. Efter två års gymnasiestudier så fick de båda sommarjobb på respektive bank.

– Efter sommarjobbet fick jag ett vikariat och sedan följde en fast anställning. På banken i Rimforsa fanns det då, 1976, inga datorer. Jag minns att första jobbet var bokföra och skriva med penna på papper alla in- och utsättningar som varit dagen innan, säger Kjell Johansson.

– Jag började 1973 med kassatjänst och inlåning och även om datorerna hade gjort sitt intåg i Kisa, så var det mycket manuellt jobb på den tiden, säger Rainer Strobach.

Tillsammans har de 85 sparbanksår bakom sig. Rainer som har slutat har under många år varit bankens säkerhetschef och många år bakom sig som finanschef har Kjell Johansson.

Under deras år på banken har det varit många vd:ar som har avlöst varandra. Från Artur Blid till Johan Widerström som är vd i dag.

De båda bankveteranerna har fått vara med om två riktigt stora bankjubileer. Dels 1991 när de var med och firade 125-årsjubileum och under hela 2016 firades Kinda-Ydre Sparbanks 150-årsjubileum tillsammans med kunderna.

De har även varit med om ett antal bankövertagande och banksammanslagningar.

– År 1990 tog vi över östgötabankens kontor i Horn och några år efter tog vi över Föreningsbankens kontor i Kisa, säger Rainer Strobach.

– För elva år sedan gick vi samman med Ydre Sparbank, säger Kjell Johansson och fortsätter:

– Det finns många minnen från alla år. Ett är när vi hade en plusränta på 500 procent, då fanns det lite att jobba med. Idag är det ju minusränta.

Rainer berättar om hur pengaleveranserna gick till på 1970-talet:

– Leveranserna av pengar till Kisa sköttes av Posten. Vi gick två och två till postkontoret. Till en början hade vi en vanlig bandyportfölj men på 1980-talet bytte vi ut till en speciell säkerhetsväska som måste öppnas med dubbla nycklar. En tid hade vi dessutom poliseskort då säkerhetskraven skärptes ytterligare.

Den 28 maj 1999 rånades Östgötabanken i Kisa av tre män som senare sköt ihjäl två polismän vid Malexander. En vecka innan hade de varit inne på Kinda Sparbank i Kisa.

– Alla tre var inne i bankeken och rekognoserade men troligtvis var bankens övervakningssystem för bra för ett eventuellt rån, säger Kjell Johansson.

Två år senare, inte lång efter att bankens första uttagsautomat, Minuten installerades sprängdes den en tidig sommarmorgon.

– Jag fick ett larm via telefon från Securitas och när jag pratade med dem hörde jag en hög smäll, jag bor i närheten. Jag var på plats före polisen och såg förödelsen. Gärningsmännen som var tre hade försvunnit men greps senar av polisen och dömdes för flera grova brott, säger Rainer Strobach.

Kraften i sprängningen var enorm och värdeskåpsdörren for rakt igenom en vägg, studsade drygt tio meter och hamnade på andra sidan kassan.

– De fick inget med sig. Pengarna låg kvar i säkerhetskasetterna, säger Rainer Strobach.

Rainer har redan slutat och nu blir det mycket fritid:

– Det finns en del att pyssla med. Jag är tillbaka som kassör i Kisa BK och aktiv inom Kisa Lions.

Kjell har sin sista arbetsdag i dag:

– Till att börja med ska inte göra någonting. Jag är aktiv i Brokyrkan i Rimforsa och kommer att jobba som volontär för Hjärta till Hjärta i Kisa. Jag har även ett gammalt torp i Slätmon som väntar på att snyggas upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om