Ägarna av Blå Hästen slutar med flaggan i topp

I nära 30 år har Lillemor Dahlqvist och döttrarna Veronica Dahlqvist och Ingalill Johansson drivit restaurang Blå Hästen i Kisa. Om ett par veckor lämnar de över verksamheten till Ewa Stefansson.

Ingalill Johansson, Lillemor Dahlqvist och Veronica Dahlqvist lämnar om ett par veckor över restaurang Blå Hästen till Ewa Stefansson. Foto: Lars-Göran Bexell

Ingalill Johansson, Lillemor Dahlqvist och Veronica Dahlqvist lämnar om ett par veckor över restaurang Blå Hästen till Ewa Stefansson. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Kinda2017-08-30 07:00

– Det är ett tufft men nödvändigt beslut. Åldern och hälsan har tagit ut sin rätt, säger Lillemor Dahlqvist som efter 65 år nu lämnar restaurangbranschen.

– Vi slutar med flaggan i topp, fyller Veronica Dahlqvist i med.

Veronica lämnar dock inte Blå Hästen, utan blir kvar som anställd tillsammans med nye ägaren Ewa Stefansson och ytterligare en anställd.

Det är lite av en epok som nu går i graven. Efter 19 år som krögare på Kisa Wärdshus så startade Lillemor tillsammans med Ingalill och Veronica restaurang Blå Hästen år 1989 och platsen var vid konverteringsfabriken i Tolvmannadalen.

– Det var i deras matsal som vi startade upp, det fanns redan ett litet kök som vi utvecklade med en egen maskinpark, säger Veronica.

Den 1 februari 1998 flyttade restaurangen in i nya lokaler på Ödängsområdet, orsaken var att de gamla skulle bli kontorslokaler.

– Att vi hamnade här var tack vare mina barns dagmamma, Kerstin Bengtsson. Hon tipsade oss om att Jens-Åke Bygg hade lediga lokaler på Ödängsområdet, säger Veronica.

Efter några år blev det för trångbott och lokalerna fördubblades och har i dag plats för ett 70-tal gäster.

Nu 19 år senare har trion bestämt att lämna över Blå Hästen till efterträdaren Ewa Stefansson.

– Just nu tycker jag nog att det ska bli skönt. Jag har mycket annat jag kan ägna mig åt, säger Lillemor Dahlqvist.

– Jag började för 47 år sedan och stod då i kiosken i Sjögestad Motell, som mamma drev. Jag lämnade bland annat ut nycklar till rumsgästerna. Det känns lite snopet att sluta men hälsan rår man inte på, säger Ingalill Johansson.

Som 13-åring började Veronica sommarjobba hos mamma på kisa Wärdshus.

– Det känns lite tråkigt att avsluta men samtidigt känns det spännande. Nu blir jag anställd och det blir inte samma ansvar som tidigare.

Och det har varit snabba bud när Lillemor, Ingalill och Veronica bestämde sig för att sluta.

– Ja, kontakten med Ewa togs juli, så det har gått väldigt fort, säger Lillemor.

Restaurangen kommer att vara öppen fram till 15 september.

– Det gäller att de som har kuponger och presentkort använder dessa innan vi stänger, sedan gäller de inte, säger Veronica.

– Vi vill även tacka alla våra kunder som har varit hos oss under alla år, säger Lillemor och Ingalill.

Ewa Stefansson kommer nu att driva restaurang Blå Hästen i samma anda som tidigare:

– Absolut. Det kommer att bli husmanskost, precis som tidigare. Jag kommer att söka alkoholtillstånd och bland annat satsa på julbord och andra event.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om