Covid-19 går upp i länet – beräknas gå upp även i Kinda

Smittspridningen är just nu hög runt om i Östergötland. Britt Åkerlind, smittskyddsläkare inom Region Östergötland, gissar att smittan kommer att gå upp även i Kinda.

Smittspridningen ökar i Östergötland. Britt Åkerlind tror att den kommer att öka ytterligare när samhället återgår till vanliga rutiner efter jul och nyår.

Smittspridningen ökar i Östergötland. Britt Åkerlind tror att den kommer att öka ytterligare när samhället återgår till vanliga rutiner efter jul och nyår.

Foto: Julia Djerf

Kinda2022-01-08 07:01

– Vi har en stor smittspridning i hela Östergötland och det har varit en väldigt kraftig spridning sedan mellandagarna ungefär. Det ser ut så i precis hela landet och det har aldrig varit så snabb smittspridning som nu. Nu har jag inte varit inne och tittat på siffror för just Kinda, men jag utgår ifrån att det är samma bild eller att det kommer lite senare, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare inom Region Östergötland.

Många av rådande fall kan kopplas samman till gångna jul- och nyårsfiranden. Men toppen kanske inte kommer förrän nu, när samhället återgår till rutiner med arbete och skola.

– När vi går tillbaka till skolor och arbetsplatser tror jag att vi kommer se en kanske ännu högre smittspridning under ett par veckor. Det blir ju ett större antal träffar bland personer när man går tillbaka till vardagsaktiviteter. Jag tror kanske att vi kommer se en topp någon vecka eller två senare. Sedan hoppas vi alla att det börjar att ge sig.

Med andra ord bör Kindaborna inte vara alltför lugna?

– Nej, nej. Är man sjuk ska man absolut vara hemma. Och kan man handla när det inte är så tjockt i affären, då är det bra att göra det också, så att man försöker undvika trängsel.

undefined
Smittspridningen i Östergötland är stor. "Nu har jag inte varit inne och tittat på siffror för just Kinda, men jag utgår ifrån att det är samma bild eller att det kommer lite senare", säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare inom Region Östergötland.

Smittspridningen i Kinda de senaste veckorna, enligt Folkhälsomyndighetens statistik:

Vecka 45: 0 nya fall, 734 bekräftade fall sedan pandemins start

Vecka 46: 1, 735

Vecka 47: 5, 740

Vecka 48: 3, 743

Vecka 49: 4, 747

Vecka 50: 10, 757

Vecka 51: 5, 762

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!