Jan Skarin riktigt myser när han berättar om allt spännande som sker på Stiftelsen Kindahus för närvarande. Med 32 år i branschen, och senast som förvaltningscontroller på Stångåstaden i Linköping - trivs han alldeles utmärkt sedan han för drygt ett år sedan tillträdde som VD för Kindahus.
-Vi har förändrat en hel del av vårt tänkande här på bostadsbolaget, och arbetet pågår fortfarande, och ja så är det, det känns verkligen spännande och roligt.
Ett omtag
Han berättar att det skiljer en hel del mellan Stångåstaden i Linköping varifrån han har sin största yrkesmässiga erfarenhet, och Stiftelsen Kindahus.
Kindahus har för närvarande cirka 1000 lägenheter. Och det totala antalet anställda är nio personer, inklusive VD Jan Skarin.
Det ska jämföras med AB Stångåstaden i Linköping. Hur många anställda är ni egentligen, VD Fredrik Törnqvist, och hur många lägenheter äger och förvaltar ni?
-Vi är 170 anställda i företaget, och det är ju betydligt fler än på Kindahus. Men å andra sidan har vi - ja, vi kan säga 18 500 lägenheter. Vi hade tidigare 18 900 lägenheter, men sedan sålde vi 1000 och har investerat i ett antal nya - så den aktuella siffran är 18 500.
På Kindahus gjordes ett ordentligt omtag när Jan Skarin tillträdde. Det har bland annat resulterat i en åtgärdsplan som omfattar fyra viktiga utvecklingsprojekt, delvis framtagna av de anställda själva. Från början omfattande projektlistan 14 punkter, men det sållades ut fyra som bedömdes viktigast.
Fyra punkter
X För det första beslutade Jan Skarin att göra om organisationen. De tidigare fyra bovärdarna, omvandlas till drifttekniker med uppdrag att ordna mindre reparationer. Max en halvtimma, större ska köpas in.
-Någon blir energijägare - vilket är viktigt i ett så här stort bestånd. Sedan handlar det om besiktningar, att göra beställningar och annat. Nu har driftteknikerna varsitt kompetensområde, vissa innanför lägenhetsdörrarna, andra utanför, på husen, i källare och utomhus.
X För det andra har tagits fram en gemensam beställningsmall. Alla fält ska vara ifyllda, med beställningsnummer, konton etcetera - för att godkännas. Han aviserar dessutom mer kontroll gentemot underentreprenörer. Det ska vara rätt fakturerat, timpenningen ska vara rätt osv.
-Det är så mycket fel i den här branschen, när det gäller sånt här, att när jag var på Stångåstaden, så kostade jag inte företaget något. De fel jag upptäckte täckte hela min lön, och mer där till.
X För det tredje handlar det om information. Alla hyresgäster ska löpande informeras, även om det bara är arbeten som sker i husets källare eller trappuppgång. Det kan ske via lappar i trapphusen, via postfacken, eller i samband med att hyresavierna skickas ut var tredje månad.
-När vi ska gå in i en lägenhet lägger vi alltid en lapp i brevinkastet i dörren. Om den som ska gå in i lägenheten, öppnar dörren och ser lappen ligga kvar på golvet, låser han eller hon dörren igen och går därifrån.
X För det fjärde har Kindahus stärkt kompetensen på det ekonomiska området. Personalen har utbildats i det som kallas "kontosträng", det handlar om kontonummer, underkonton och kontonamn.
-Reperationer ska bokföras som reperationer, inte underhåll. Att byta ett vred på spisen är reparation, att byta hela spisen är underhåll. Att laga en skada på en tapet är reparation, att tapetsera om hela rummet är underhåll, berättar Jan Skarin.
Ekonomi
När det gäller den ekonomiska utvecklingen så fortsätter den fina trenden för Stiftelsen. Årets överskott, eller rättare sagt 2017 års, hamnar på 13 miljoner kronor, plus minus en.
-Det återstår fortfarande några poster att summera, den formella redovisningen sker den 19 mars förklarar ekonomichefen Kent Hidsjö.
Överskottet är egentligen något för stort, men det kan förklaras dels genom att fem miljoner kronor för fiberutbyggnad skjutits framåt i tre år och ligger kvar i budgeten. Dessutom finns det ett visst underhållsunderskott.
-Jag tänker närmast på våtrumsunderhållet, där vi hamnat efter. Teoretiskt ska 30 till 35 lägenheter per år underhållas. I fjol skulle 24 lägenheters badrum och våtrum ha åtgärdas, med endast 14 åtgärdades och 11 återstår. Nu har vi tagit beslut om 31 ytterligare på Linnégatan, så vi ska under en period försöka åtgärda cirka 50 våtrum per år tills vi är ifatt.
Fiberutbyggnad
Under innevarande vecka påbörjas den stora fiberutbyggnaden. Det tar sin början i området Bergdala eftersom det är flest lägenheter där.
-Hela vårt bestånd ska få fiber och kommunikation aktiverat under innevarande, förhoppningsvis. När det gäller fibernätet så utförs arbetet av Ternstedts för fem miljoner. När det gäller KO, alltså kommunikationsoperatör, så sker upphandlingen just nu. Utvärderingen påbörjas i denna vecka.
-Men det ser bra ut, förhoppningsvis är ett avtal för sex år, plus möjlighet till förlängning ett plus ett plus ett år, underskrivet redan i början av mars.
När detta är klart kommer Ternstedts tillsammans med kommunikationsoperatören att bestämma i vilken takt nätet, respektive innehåll. Detta innebär att nätet kommer att ägas av Kindahus, medan kommunikationsoperatören hyr nätet.
-Vi drar fler ända in till vardagsrummet. Det blir i befintligt bestånd ingen överlämningspunkt i hallen, vilket borgar för ett snabbt och bra system. Det blir alltså fiber hela vägen från noden i källaren och fram till uttaget.
Sedan ska Kindahus koppla på stadsnätet på 15 valda punkter runt om i Kisa och i kommunen.
-Vid nyproduktion, som vi också är involverade i, byggs ett teknikskåp i lägenheternas hall, avslutar Jan Skarin.