Värmen och torkan i våra kommuner har gjort att det nu råder akut brist på foder för betande djur. Även vattentillgången minskar och är, eller kommer att bli, problematisk för lantbrukare och husägare med egen brunn.
Grundvattennivåerna i de mindre grundvattenmagasinen är mycket under normal nivå i större delen av Östergötland. Avsänkningen i de små magasinen går nu snabbt. Flöden i sjöar och vattendrag är också mycket lägre än normalt.
Vallskördarna har hittills i år minskat med 30–70 procent och det krävs mycket regn en tid framöver för att återväxten i betesmarker och på åkermarker skall komma igång igen.
Länsstyrelsen Östergötland uppmanar därför alla markägare som inte har egna djur – såväl privatpersoner, bolag och kommuner – att låta djurhållare ta skörd från markerna. Det finns mycket mark i länet som inte skördas vid normalår. Dessa kan behövas nu.
Flera av lantbrukarna har nu varit tvungna att importera sitt foder för att trygga utfodringen inför kommande vinter. Vid kontakt med några av kommunens lantbrukare, hästägare samt får och getägare hörs det att det nu dagligen kommer flera leveranser med foder från de flesta av Europas länder.
– Visst är det väl en chansning med att köpa in foder från andra länder då man inte vet vad som följer med, fast vad är alternativet? Frågar sig en av köparna som nyligen fick sina balar levererade. Jag har delat på en fullastat trailer med en granne. Jag beställde 19 balar och grannen 20. Vi fick dock möjligheten att åka till en annan gård här i Kinda som köpt in sitt foder från samma gård i Nederländerna lite före oss.
– Här kunde vi undersöka vad det var för foder innan vi själva beställde det. Nu har vi säkerställt vintern, fast visst blev det mycket dyrare. Här är det transportkostnaden som springer iväg. Det känns lite som Andning-Blödning-Chockläge. Att skaffa fram foder till djuren är prio ett.
Ännu en köpare från Kinda som väntar på sin fodertransport från Tjeckien berättar.
– Jag får hoppas på det bästa och att det ska bli bra. Vår leverans är på 40 foderbalar och med frakten inräknad får vi då betala omkring 1200 kronor per bal. Detta kan jämfört med ett ordinarie pris på 300 kronor övriga år. Vi är många som nu får lösa problemet på detta sätt och nu vågade jag inte vänta längre. Vem vet, det kan ju ta slut i Europa också, avslutar denna djurägare.
Under detta torra år sker även stölder av rundbalarna från landets åkrar.