Akut lärarbrist inom svenska skolan

Larmrapporterna avlöser varandra. Akut lärarbrist i var tionde skola, var tredje person som undervisar är ej legitimerade, på 477 grundskolor runt om i landet är inte ens hälften av lärarna behöriga i de ämnen de undervisar. -Jag vet, jag känner till dessa fakta eftersom jag är med i ett skolchefsnätverk för hela landet, men det gäller inte Kinda. Här är det endast en handfull lärare ej behöriga och kvaliteten är på topp.

Kinda2017-11-11 07:00

Hon har en lång erfarenhet inom skolans område, men bara cirka ett och ett halvt år som skolchef i Kinda kommun, Eva Holm.

-Jag är så imponerad över hur duktiga våra rektorer och förskolechefer är här i Kinda. Det ansvar de tar.

-Och lärarna ska vi inte tala om, det är fortfarande så att jag förvånas över hur bra de gör sitt jobb, oavsett om det är inne i klassrummen i direkt kontakt med eleverna, eller gentemot föräldrar och inom de team som finns.

-Det är verkligen roligt, att vi har en så bra situation i Kinda, säger hon.

Rekryteringsläge

En landsomfattande granskning som nyligen genomförts visar att det enligt Skolinspektionen råder "en alarmerande brist på legitimerade och behöriga lärare".

- Det är väldigt oroande och det finns risk att undervisningen inte håller den kvalitet som den ska. Vi vet att lärarens kompetens är en viktig kvalitetsfaktor, säger Skolinspektionens generaldirektör Helén Ängmo, till Dagens Samhälle.

I Kinda gör Eva Holm av avstämning med sina rektorer i början av varje terminstart. Där kollas bland annat rekryteringsläget.

-Det ser jättebra ut. Det är visserligen inte som förr, när det var jättemånga sökande till varje plats. Men det finns sökande och vi har med några få undantag behöriga lärare på varje plats.

Stora årskullar

De undantag som finns är inom områdena speciallärare och specialpedagoger, men även där är läget bra. Kvaliteten är riktigt bra, liksom resultatet.

-Det är inte så att vi ligger jättehögt i betygsnivån, vid en jämförelse, men däremot ligger vi mycket bra till i det viktiga kriteriet, godkända elever efter nian. Och det ser jag som en sammanfattning av hela låg-, mellan- och högstadiet.

Däremot är Eva Holm lite oroad inför framtiden när det gäller barnantalet. Hon vet att det går upp kommande årskullar och det gör att de behöriga lärarna runt om i landet blir ännu mer eftertraktade.

-Det utexamineras helt enkelt inte tillräckligt många. Sedan finns det sätt att lösa även den saken. Exempelvis genom att vissa uppgifter inom skolans område görs lika bra av andra än behöriga lärare, det kan till exempel röra sig om lärarassistenter, förklarar Eva Holm.

Riktade satsningar

Sådana finns redan idag på Bäckskolan och i Rimforsa, som exempel, och med enbart gott resultat.

-Sedan är det ju givetvis på det sättet att vi eftersträvar behöriga lärare på alla platser. Men vi har inte behövt tillgripa metoden att lönemässigt börja bjuda över "grannkommuner". Löneläget i Kinda har generellt ökat med inom de gränser vi har att röra oss inom.

Skolans håller sin budget och med riktade statliga satsningar på lärarlönelyft och karriärtjänster, finns det ändå handlingsutrymme för individuella ambitioner.

-Men främst tror jag trivseln och resultaten skapas av de teamarbeten som genomförs, där saker som den direkta undervisningen diskuteras, liksom sociala frågor, pedagogik, demokrati, raster och samtal i klassrummen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om