Albin Nordh siktar uppåt i resultatlistorna

Albin Nordh från Kisa fortsätter att skörda framgångar i rallyskogarna runt om i Sverige. Han hade i senaste tävlingen i Nyköping inte många tvåhjulsdrivna ekipage framför sig i den totala resultatlistan, och då är Albin bara B-förare, än så länge.

Johan Karlsson och Albin Nordh siktar uppåt i resultatlistorna.

Kinda2017-06-09 11:30

Albin siktar uppåt i resultatlistorna

Albin Nordh från Kisa och tävlande för Ydre MK fyller 19 år i augusti har siktet inställt på att nå toppen.

Som förebild har Albin den finska rallyföraren Mikka Hirvonen före detta professionell rallyförare, och naturligtvis pappa Fredric Nordh som också briljerat i rallyskogarna, dock var det några år sedan. Albin har många rallyfans men familjen betyder mycket för Albin och pappa Fredric och mamma Monica ställer upp till hundra procent.

Han började sin rallykarriär 2015 som ungdomsåkare, vilket innebär att man övningskör med en handledare i högerstolen. Albin rattade då en Opel Astra och det fortsatte han med under 2016.

Januari 2017 blev Albin C-förare så nu skulle det börjas köra på "riktigt" och hans framfart i ungdomsklassen hade visat att i C-klassen skulle han inte bli "gammal".

Han bytte bil till en Renault Twingo R2 och gav sig iväg till Söderhamn för att delta i SM-sprinten där. Han ville prova på att köra på vinterunderlag med den nya bilen och skaffa sig rutin.

Nu när Albin skaffat sig en konkurrenskraftig bil och tänkt satsa på rallysporten så behövdes det ju en co-driver/ kartläsare av klass och han tog kontakt med Johan "Kröken" Karlsson från Tjust Motorklubb.

Johan Karlsson är mera känd i rally-Sverige som "Kröken", han är en rutinerad och snabb rallyåkare med bred åkstil som låg i topp bland Sveriges Volvo-åkare innan han tog en paus i sitt åkande. Johan tackade ja direkt till erbjudandet att sitta i högerstolen och lotsa Albin i rallyskogarna.

Ekipaget drog iväg till Lima i Dalarna, vintertävling med mycket snö och höga snövallar. Solen sken och det gjorde också Albin efter att resultatlistan publicerats, en seger i sin klass bland C-förarna, kan inte bli bättre med ny bil, ny co-driver och nytt med att använda noter.

Snön försvann och i april var det dags för grusunderlag, Albin och Johan begav sig till Simrishamn, en tävling som ingick I sydsvenska Rallycupen. Nu var det både B- och C-förare hopslagna i den tvåhjulsdrivna klassen, inget som hindrade Ydre-föraren, Albin och Johan vann klassen med 24 sekunder.

Nästa tävling var i Älmhult och även där var klasserna B och C hopslagna och denna tävling satt Simon Sundeborn i högerstolen. Grabbarna körde in på en andraplats i klassen, 8 sekunder efter segraren.

Nu fattades det en poäng för Albin för att ta klivet upp till B-förare, vilket han gärna ville ha klart inför första deltävlingen i Svenska Rallycupen.

Då Albins Renault Twingo stod utan växellåda när tävlingen Sviestadträffen i Linköping avgjordes så erbjöd sig kusinen Patrik Pettersson att dela bil med Albin, det blev en ny seger i klassen och B-licensen var klar för Albin.

Med färsk B-licens bar det iväg till Karlstad och nu var Johan tillbaka i högerstolen. Efter fem tuffa specialsträckor fick de se sig besegrade och det blev en andra plats 13 sekunder efter segraren, vilket inte är så mycket när de tävlande genomförde cirka 30 minuter i fullfartstempo.

I lördags drog ekipaget iväg till Nyköping, "Heda Gästabudstrofén" med ett 25-tal bilar i klassen och tävlingen gick över förväntan. Albin och Johan ledde klassen från start till mål och vann klassen med hela 55,5 sekunder. Notera att Albin och Johans sluttid i tävlingen skulle ha räckt till att placera sig på fjärde plats totalt bland de två-hjulsdrivna bilarna.

Nästa tävling för Albin och Johans del blir "Dackefejden" med Växjö MS som arrangörer den 17:e juni, och gissa om Albin och Johan kör för seger och närmare en A-förarlicens.