Allt snabbare tillväxt av markpriserna

Skogspriserna fortsätter att raka i höjden, och i södra Sverige är de på väg upp mot en historiskt hög nivå. Samma sak gäller åkermarken men i det fallet skiljer det betydligt mer i vilken del av södra Sverige jorden finns.
- I södra Sverige har prisbilden för skogsmark ökat med 5,6 procent och snittpriset ligger nu på över 600 kronor per skogskubik. Det är högsta priset vi någonsin uppmätt, säger Markus Helin, chefmäklare på LRF Konsult.

Det är stor skillnad i priserna på skog beroende på vilken del av landet den finns. Men det noteras ändå en prisuppgång i hela landet.

Det är stor skillnad i priserna på skog beroende på vilken del av landet den finns. Men det noteras ändå en prisuppgång i hela landet.

Foto:

Kinda2017-02-21 15:00

På tio år har skogspriserna gått upp med 48 procent i Småland och 34 i Östergötland. Uppgången i Småland är därmed högst i landet, Södermanland undantaget där uppgången var aningen större, eller 51 procent.

De flesta företag som sysslar med skog på ett eller annat sätt kan se tillbaka på ett bra år. Detta har resulterat i stora investeringar inom massa- och pappersindustrin. Parallellt konsoliderar sågverken sina verksamheter.

När sedan dollarkursen utvecklas starkt får svensk skogsindustri extra skjuts. Ett lågt ränteläge och en ökad efterfrågad på många exportmarknader är grädde på moset. När LRF Konsult talar om priser på över 600 per skogskubikmeter är det således ett snitt pris, och Markus Helin kan meddela högstanoteringar på 800 kronor eller mer..

Det har alltid varit en skillnad i skogspriser mellan södra och mellersta Sverige, i stora drag Götaland kontra Svealand, och extra stor skillnad gentemot norra Sverige. Skillnaden har blivit ännu mer markant de senaste fem-sex åren.

Skogsmark

Den Skogsbarometer som presenterades för en tid sedan visar att hela 65 procent av skogsägarna i Götaland kan tänka sig att investera i mer skog om tillfälle ges. Eftersom det är dålig snurr på fastighetsaffärerna kommer dock inte denna optimism till praktisk handling.

-Den som är beredd att investera tre miljoner kronor får i genomsnitt 139 hektar i norr, men endast 33 hektar i söder. I kalkylen ingår ett virkesförråd på 12 400 skogskubik på Norrlandsfastigheten och 5 000 skogskubik på Götalandsgården.

-Även om varje kubikmeter är värd mer i söder är det en anmärkningsvärd stor skillnad, säger Markus Helin.

All prisstatistik som Markus Helin hänvisar till är hämtad från de fastighetsaffärer som förmedlats via LRF Konsults fastighetsmäklare under 2016. Det poängteras från LRF Konsult att priserna ändå kan variera mycket som en följd av fastigheternas läge, kvalitet, vägnät och jakt, med mera.

Åkermark

När det gäller åkermark så är det en liknande värdestegrande utveckling, på vissa håll i landet ännu mer markant än när det gäller skogsmark. LRF Konsult har gjort en sammanställning för affärer under 2016 och visar att det är ännu större skillnad mellan marker på bördiga områden, som på Östgötaslätten eller Skåne, och mindre bördiga åkermarker.

Men det är prisuppgångar även på mindre bördiga jordar. År 2016 steg det genomsnittliga åkermarkspriset i Sverige till 122 500 kronor per hektar. Det är lika med en ökning på fem procent jämfört med 2015 och 16 procent sedan fem år tillbaka.

- Den som vill köpa åkermark av det mest bördiga slaget i Sverige får idag betala i genomsnitt 343 000 kr/hektar vilket motsvarar en uppgång med 8 procent på ett år och 30 procent på fem år. Denna mark finns i delar av Skåne och Östergötland. Det är det högsta uppmätta medelvärde sedan LRF Konsult startade sina mätningar av åkermarksprisers utveckling, säger Markus Helin.

Toppnoteringen för hela landet kunde kasseras in i Skåne, med en försäljning som gav 550 000 kronor per hektar, alltså 100 meter gånger 100 meter. Även denna siffra på över en halv miljon kronor är rekord för LRF Konsult.

Det är ungefär samma bakgrundsfakta som styr utvecklingen på åkermark, som på skogsmark, alltså lågt ränteläge, hög kapitaltäthet, låg omsättningshastighet och det faktum att åkermark till salu bara finns tillgänglig i begränsad omfattning.

Mest män

Markus Helin konstaterar även att de förändringar avseende gårdsstöd som genomförts inte påverkat prisutvecklingen nämnvärt, vilket många befarade.

I våra områden, alltså resten av Östergötland, förutom de bördiga slättlandskapen, samt Småland, kasserar in en ökning på sex procent på ett år och plus tio procent på fem år. Snittvärdet för åkermark i denna del av landet ligger på 120 000 kronor per hektar, om vi använder genomförda skogsaffärer i LRF Konsults regi, som måttstock.

Det är vanskligt att dra några slutsatser av en utveckling under bara ett år, men faktum är ändå att det är männen som köper åkermark och kvinnor som säljer. Snittåldern på säljaren var 64 år och köparen 50 år.

En så hög medelålder för köparen förklaras av experterna som att det ofta sker köp i form av tillköp, alltså att en markägare kompletterar sina arealer.

LRF Konsult meddelar att det fortfarande finns en bra framtidstro hos lantbrukare. Det är även anmärkningsvärt att lönsamheten inom de flesta lantbruksgrenar är förhållandevis låg, men att priserna ändå stiger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om