Anna Eklund började arbeta inom vården när hon var 18 år gammal.
– Då var det så att när man började arbeta, då gick man med i facket. Och var man med i facket så var man socialdemokrat, säger hon.
Hon var 33 år när hon år 2007 blev medlem i Socialdemokraterna. Då började hon gå på möten och tyckte att det var roligare att engagera sig politiskt än att "bara sitta och gnälla hemmavid".
– Sen blev jag ersättare i det som då hette Barn- och utbildningsnämnden. Idag heter den Bildningsnämnden. Det var en stor nämnd, men man kände just i början när man var ny att man förstod vad de pratade om. Så det var en bra nämnd att börja i.
Efter det bara fortsatte engagemanget. Anna Eklund satt ett tag i Vård- och omsorgsnämnden. Nu sitter hon i Samhällsbyggnadsnämnden, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Hon tycker att det är roligt, men det är också svårt ibland.
– Det är mycket att läsa, ta in och förstå. Nu har jag testat alla nämnder, säger hon med ett skratt.
– Majoriteten hade en kick-off i Horn i september 2023. Då var det någon som frågade hur länge jag har hållit på med politik. 15 år, svarade jag och tänkte "Men gud, är jag så gammal?". Jag fyller snart 50, men jag känner mig jättebarnslig.
Anna Eklund jobbar inom vården och där vill hon vara glad, skratta och göra det trivsamt för pensionärerna. När hon går på politiska möten får hon ikläda sig en lite annan roll.
– Då tänker jag att nu får det vara vuxna Anna. Då kan man inte tramsa och flamsa utan sitta och lyssna och försöka förstå, säger hon.
Är det skönt att ha de två olika rollerna?
– Ibland är det ju det, faktiskt. Jag skulle nog inte vilja ha vuxna Anna jämt.
Förutom äldreomsorgen och politiken jobbar Anna Eklund också fackligt i Ydre kommun. Hon menar att det är viktigt att skilja på rollerna.
Är det svårt att göra det?
– Ibland får man tänka efter. I Ydre är jag bara Kommunal och i Kinda är jag bara politiker. Men Ydre och Kinda är tillsammans med Mjölby och Boxholm en sektion för Kommunal, men olika orter. Ibland får jag tänka till – var är jag nu?
– Men jag skulle överlag vilja se mer samarbete mellan politiken och facket, både i Kinda och i Ydre, tillägger hon.
Anna Eklund har inte mycket fritid. Hon jobbar heltid i äldreomsorgen och det är mycket att läsa inför de olika ärendena i nämnderna.
– Det är ju inte bara att gå dit och sätta sig, man måste veta vad det är vi ska prata om. Vi sitter verkligen inte bara och fikar, det är en jäkla massa förarbete. Har man ett uppdrag i en nämnd måste man vara engagerad. Jag lär mig hela tiden, även om jag ibland känner mig lite dum.
Varken Anna Eklunds mamma eller pappa var politiskt engagerade, utan det var en kompis som förde in henne på det politiska spåret. Hon vet än idag inte vilket parti hennes pappa röstade på.
– Men jag vet att när han jobbade så var han inte socialdemokrat i alla fall. När jag blev invald i socialdemokraternas styrelse kom det fram en äldre herre och frågade: "Hur går det vid köksbordet nu när ni inte röstar på samma parti?" Så han visste ju, men pappa har aldrig berättat för mig. Men när jag kom in i Bildningsnämnden var han den första som kom med blommor och gratulerade mig.
Vilka är dina hjärtefrågor inom politiken?
– Det är tufft att jobba i vården. Eftersom jag själv jobbar där så vet jag. De jag tar hand om idag, det är de som har byggt upp Sverige. Ofta när man går hem från jobbet känner man att man bara har hunnit göra hälften av det man hade tänkt sig. Som politiker är det inte lätt att veta vad man ska göra åt det. Vi måste få mer folk till vården, det måste finnas personal. Vården är en 24/7-verksamhet.
Vad tänker du att det behövs för konkreta åtgärder?
– Högre lön. Men det räcker inte. När jag har varit ute och pratat med personal så har de sagt att det viktigaste är bra scheman. Önskeschemat är var tredje helg. Och att jobba 75 procent med en heltidslön. Jag tror att fler skulle söka sig till yrket då. Och sjuktalet skulle gå ner.
Anna Eklund fortsätter med att berätta att i Ydre lade de i oktober ut helgtjänster på 27,5 timmar istället för 37,5 men på en heltidslön. De behövde 18 tjänster men fick över 40 ansökningar.
– Det funkade hur bra som helst. Så det finns ju sätt att göra det på.