Anrika kaféet ska få nytt liv

Efter knappt ett halvår vid Vråkens café och restaurang lämnar Mohammed Kafasi och Malin Hultman verksamheten. ”Samarbetet med ägaren fungerade tyvärr inte”, berättar de. Nu fortsätter de sitt arbete med en mötesplats för unga på annat håll, nämligen det forna Centralcaféet i Kisa, som efter många år återigen ska väckas till liv.

Mohammed Kafasi och Malin Hultman lämnar Café Vråken för att uppfylla drömmen vid det forna Centralkaféet i Kisa. Här syns de mellan deras samarbetpartners Jurgen Lita och Veronica Gullbrandson. ”Tror det kommer bli riktigt bra”, säger de. Foto: Dennis Petersson

Mohammed Kafasi och Malin Hultman lämnar Café Vråken för att uppfylla drömmen vid det forna Centralkaféet i Kisa. Här syns de mellan deras samarbetpartners Jurgen Lita och Veronica Gullbrandson. ”Tror det kommer bli riktigt bra”, säger de. Foto: Dennis Petersson

Foto:

Kinda2016-09-07 09:00

Det var i mars som Mohammed Kafashi tog över driften på Café Vråken tillsammans med sambon Malin Hultman och brodern Rezgar Kafasi. Med ägaren Masoud Hazbi i ryggen inledde de en provperiod, månaderna rullade på, gästerna stod på kö och restaurangen tog fart på allvar. Trots det meddelade arrendatorerna under måndagen att de lämnar rodret med omedelbar verkan och fortsätter att jobba för sin dröm på annat håll.

– Han ville ha ett orealistiskt pris för fastigheten, och han kunde inte riktigt släppa kontrollen. Vi kom inte överens helt enkelt, säger Mohammed Kafasi.

– Samarbetet fungerade tyvärr inte, fyller Malin Hultman i.

Uppfylla drömmen

Det är inte mer än några stenkast söderut som det drivna Kisaparet ska göra sig hemmastadda. Med guldsmeden Veronica Gullbrandson som ny samarbetspartner ska de återigen väcka liv i det så anrika och historiska Centralcaféet vid korsningen Grönedegatan/Storgatan. Den nystartade föreningen K-Town har redan påbörjat förvandlingen och lagt grunden till satsningen. Nu ska de båda aktörerna slå sig samman och göra drömmen om en mötesplats, öppen för alla, till verklighet. En dröm som de alla delar.

– Jag tror det här kommer att bli riktigt bra. Här kan vi satsa på ungdomar, göra det vi verkligen vill och äntligen skapa en mötesplats öppen för alla. Vid Vråken var situationen ganska osäker, men när jag fick reda på det här stället och träffade Veronica kändes det helt rätt. Hon har samma mål som vi har, att vi ska hjälpa ungdomar, istället för att bara tänka på pengar, säger Mohammed Kafasi.

Rätt personer

Veronica Gullbrandson har ägt den historiska byggnaden sedan 2001, alltså i närmare 15 år. Hon har redan från början velat återuppväcka det forna caféet och haft stora visioner och tankar om en eventuell verksamhet.

Att Mohammed Kafasi och Malin Hultman kontaktade henne var ett efterlängtat samtal.

– Det känns som att man har gått runt och väntat på rätt personer att samarbeta med hela tiden. Hur samarbetet ska fungera vet vi inte ännu, vi gör det som känns och fungerar bäst. Det är många ungdomar som är villiga att engagera sig, säger Kisaguldsmeden.

Ekonomiskt stöd

För att finansiera satsningen är tanken att söka bidragspengar för integration, men förhoppningen är även att få lokala sponsorer att hjälpa dem på traven. Det finns mycket att göra i de något slitna lokalerna, toaletter och kök står högt på prioriteringslistan, men i slutändan ska byggnaden bli en mötesplats för alla människor, i alla åldrar. Visionen är att driva ett café på nedervåningen och att på övervåningen ha någon form av fritidsgårdsverksamhet.

– Målet är att verkligen försöka ha ett ordentligt julfirande här, men man ska inte ha allt för stora förhoppningar. Det skulle vara jätteskönt att vara igång då och planen är att renovera övervåningen under de närmaste veckorna. Vi ska jobba stenhårt, säger Mohammed Kafasi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om