"Ansök om frivillig likvidation"

I morgon kväll har Folkets Hus årsmöte. Då kommer kommunens politiker föreslå att föreningen ska ansöka om frivillig likvidation. - Det måste till en förändring. Varken kommunen eller föreningen mår bra av den här situationen, säger Pia Tingvall (C).

Kinda2013-03-26 07:38

Den 8 mars avslöjade vår tidning att kommunens ledande politiker har tröttnat på Folkets Hus. De årliga räntekostnaderna på drygt 200 000 kronor anses vara ett stort problem, liksom renoveringsbehovet som kommer allt närmare.

Känsligt ärende
Folkets Hus framtid diskuterades på kommunstyrelsen den 4 mars. Men i det läget ville ingen ledande politiker kommentera det känsliga ärendet.
Däremot bekräftade flera källor att det var stora förändringar på gång.
- Tidigare har ingen vågat ta tag i den här frågan. Nu är siktet inställt på att likvidera föreningen och sälja fastigheten, sa en person med god insyn i det politiska arbetet.
I går samlades politikerna i kommunstyrelsen för att på nytt diskutera Folkets Hus framtid.
Då togs det ett beslut om vilken riktning Kinda kommun ska jobba efter.
- På onsdagens årsmöte kommer kommunens politiska ombud att föreslå att Byggnadsföreningen Folkets Hus ska förelägga sig i frivillig likvidation, säger Pia Tingvall (C), kommunstyrelsens ordförande.
Var ni överens om det beslutet?
- Nej, socialdemokraterna reserverade sig.

Lösa borgenlånet
Pia Tingvall menar att det måste till en förändring.
- Vi kan inte ha det så här längre med höga räntekostnader och en fastighet som måste renoveras för miljonbelopp. Och utifrån Folkets Hus perspektiv är det inte hållbart att deras styrelseledamöter ska jobba tusentals timmar ideellt för att det ska gå runt. Det är inte hållbart för varken kommunen eller styrelsen.
- Om föreningen ansöker om frivillig likvidation får styrelsen en chans att fundera på hur Folkets Hus framtid kan se ut. Det kanske går att hitta en lösning där fler föreningar är involverade eller en annan ägandeform.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om