Ansvarsfrågor kring nya Rimforsavillor

Det handlar om en exploatering som inte är helt problemfri. Det handlar om åtgärder som inte verkställts enligt detaljplaner och det handlar om kostnadsfördelning. -Som blivande fastighetsägare förutsätter man att åtaganden enligt detaljplanen följs av Kinda kommun och att kommunen ser till att andra följer planen.

Kinda2017-10-17 08:15

Det är ett stort intresse för de extremt vackra och sjönära tomterna omkring Rimforsa Strand. De 15 tomterna i etapp 1 är slutsålda och efterhand väntas en fortsättning med elva respektive sex tomter. Det rör sig således om totalt 32 tomter innan exploateringen av Håkantorp 1:21, 1:17 med flera i Rimforsa, är inflyttningsklara. Även etapp två är till största delen helt utsåld.

Stor valfrihet

Exploatören Rimark, Rimforsa Mark AB, startades år 2004 av Ulrika Frost med stor erfarenhet av bygg- och bostadsbranschen.

-Rimforsa är livskvalitet. Här har man allt i ett, både sommarhus, vinterhus och närheten till staden. För några år sedan hittade jag det här fantastiska sjönära läget vid Rimforsa Strand, förklarar hon i prospektet.

Visionen för Rimark är att erbjuda stora tomter med unika lägen och med en stor dos valfrihet för villabyggaren.

-Vi är alla unika. Jag skulle själv inte vilja bo i ett villaområde där husen ligger på varandra och ser likadana ut. Visst finns det alltid regler att följa, men mitt mål är att ge köparen så stor frihet som möjligt.

Rimark skriver själva att "detaljplanen ger en större valfrihet än vad som oftast är möjligt i nya bostadsområden". I detta läge tänker Rimark främst på utformningen av huset, här ges frihet att bygga de flesta typer av hus, som funkishus i sten eller en herrgårdsliknande gul byggnad med snickarglädje, eller något annat.

Frågeställningar

Men det är just dessa frihetsvisioner som nu ställer till problem för vissa tomtköpare.

En av dem är Håkan Ekerå, själv arkitekt och sedan en tid ägare till en av fastigheterna i området, Håkantorp 1:47.

Han har uppvaktat kommunala tjänstemän med några frågor kring exploateringen och även inbjudit kommunchefen Rosie-Marie Fors, för en visning runt om i området.

Rosie-Marie Fors har svarat på de frågeställningar som Håkan Ekerå framfört och säkerligen andra villabyggare i området också ställer sig.

De frågor som ställs är när asfaltering och beläggning av Nygårdsstigen ska ske. Fors svarar att den ska ske i enlighet med 2018 års asfaltsprogram.

Vidare undrar Ekerå om den cykelväg som blir en förlängning av Fredrika Bremers Allé. Vem har ansvaret för detta?

Rosie-Marie Fors:

-Den är hårdgjord enligt överenskommelse och den dag det är aktuellt med GC-väg längre söderut kommer kommunen att rusta upp och hantera denna sträcka.

Röd takfärg

Vidare undrar Ekerå varför Astrakanvägen inte är färdigställd. Svaret från kommunchefen är det inte finns några tidsperspektiv i exploateringsavtalet och kommunens övertagande ska ske etappvis.

-Det är därför naturligt att exploatören bygger vägarna i den takt som försäljningen av tomter sker. Även slutbesiktning sker etappvis och delas upp efter önskemål från Rimark i samförstånd med kommunen.

Håkan Ekerå undrar över mark utmed stora vägen, just utanför den egna tomten. "Vems är ansvaret och hur skötes detta?".

-Det sköts av kommunen på "låg skötselnivå" och detta kommer ske även framtiden.

Vidare undrar Håkan Ekerå när toppbeläggningar på gatorna i området kommer ske, när gatuskyltar kommer upp och vilken takfärg som är beviljade i byggloven på husen om området.

Rose-Marie Fors:

-Toppbeläggning sker när tomterna är färdigställda, normalt året efter. Någon gata får därför toppbeläggning under 2018. Gatuskylten kommer upp så snart den kommer hem. Den är beställd.

Slutligen svarar Rosie-Marie Fors att endast röd färg på taken är beviljade, och det ska vara i materialen tegel eller plåt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om