Äntligen kom kungen till Slätmon

Äntligen kom kungen till Slätmon! Som de har väntat! Sen 1902! Men nu var alla sorger glömda och den gamla stationen levde upp för en dag.

Kungaparet har precis stigit av på "perrongen" i Slätmon. Äntligen kungabesök efter 107 år!

Kungaparet har precis stigit av på "perrongen" i Slätmon. Äntligen kungabesök efter 107 år!

Foto:

Kinda2009-05-15 06:39


De flesta kan väl historien vid det här laget: Hur Oscar II skulle inviga Östra Centralbanan den 8 juni 1902. 400 människor hade samlats för att hylla konungen i Slätmon.
Men invigningståget var försenat och den stressade trafikchefen beordrade tåget att rulla förbi medan kungen vinkade genom fönstret. Vilken besvikelse!

Dröm blev verklighet
För några år sen skrev Stångådalsbanans Vänner till hovet och föreslog ett nytt kungabesök. De kunde väl knappast tro själva att det skulle bli verklighet. Men det blev det.
I torsdags hade ungefär lika mycket folk kommit till Slätmon som den där dagen 1902. Kinda Messingssextett spelade och det vimlade av journalister och fotografer. Det var liv och rörelse på den gamla stationen.

Inget ånglok
De flesta väntade nog på att ett ånglok skulle komma bolmande. Men Erik Björklund tog mikrofonen och sa:
- Kära vänner, även denna gång, 107 år senare, är tåget försenat. Och ni kommer inte att få höra någon ångvissla. Ångloket har gått sönder i dag på morgonen.
- Ååååå.... hördes det från publiken.

Vilken väntan
Men man hämtade sig snabbt när tåget draget av ett diesellok rullade in på stationen och kungaparet steg ur.
- Oj vad vi har väntat! hälsade Björklund.
Slätmons BK:s Gert-Åke Andersson hälsade på kungaparet, berättade om fotbollslaget och erbjöd hedersmedlemskap i SBK till både kungen och drottningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om