Äpplet var kärnfrågan för kvällen

Västra Kinda Hemträdgårdsförening arrangerade en föreläsning om äpplen och äppelträd på biblioteket med Krister Andersson som inbjuden föreläsare.

Trädgårdsmästaren och pomologen Krister Andersson delade med sig om sin kunskap kring äpplen och äppelträd under tisdagskvällen. Foto: Morgan Karlsson

Trädgårdsmästaren och pomologen Krister Andersson delade med sig om sin kunskap kring äpplen och äppelträd under tisdagskvällen. Foto: Morgan Karlsson

Foto:

Kinda2017-10-12 13:00

Västra Kinda Hembygdsförening bjöd in till en föreläsning ”I äpplets tecken” under tisdagen. Anette Karlsson, från föreningen hälsade besökarna välkomna och presenterade föreläsaren.

Tillverkning av äppleträd

Krister Andersson arbetar som trädgårdsmästare och pomolog i Norrköping, och delade med sig av sin kunskap från äppelblom till frukt i hand.

Andersson inledde med att jämföra detta fruktfattiga odlingsår mot förra året då träden dignade av frukt. Vidare kom han in på olika grundstammar kontra fröstammar, ympning kontra okulering

Besökarna fick också lära sig hur en tillverkning av ett äppleträd går till genom okulering, eftersom det inte går att via äpplekärnor driva upp sin favoritsort, då det händer något med kärnorna i kontakt med jorden, som gör att det blir en helt annan sort som växer upp.

Gödsling

Det är just därför som arbetet med ympningar eller okulering sker. Vidare fick de lära sig att olika äppelsorter ger olika snabbt frukt, då det kan skilja flera år på de olika sorterna.

Beskärning av frukträden gicks också igenom under kvällen, både hur och vilken tid under året som det passar sig bäst. Detta är framför allt viktigast under trädets första år, då trädets fortfarande skapas. Även vikten av att träden gödslas en gång vid april och en gång till i mitten av juni.

Bort från handeln

Andersson skrev även upp en plus och minus sida där han sorterade in de olika sorterna. De äppelsorter som hamnade under minustecknet var de som oftast bär på sjukdomar som kräfta, skorv och andra svampar.

– Dessa sorter anser jag faktiskt ska bort från handeln. Exempelvis kräfta är mycket smittsam för plantskolorna och trädgårdshandeln, och de är mycket svåra att få bort. De fyra bästa sorterna som jag däremot varmt kan rekommendera är Discovery, Cox Orange, Aroma och James Grieve, avslutar Krister Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om