Arbetslösheten fortsätter gå ner i Kinda: "Vi har en stark arbetsmarknad"

Arbetsmarknaden i Östergötland fortsätter att utvecklas positivt och arbetslösheten sjunker, vilket märks särskilt tydligt bland ungdomarna. I Kinda var i februari 215 personer helt arbetslösa eller inskrivna i program med aktivitetsstöd. Det är 71 färre jämfört med för ett år sedan. I Ydre har arbetslösheten ökat något och i Åtvidaberg är den i princip oförändrad.

Arbetslösheten fortsätter att gå ner i Kinda. Foto: Lars-Göran Bexell

Arbetslösheten fortsätter att gå ner i Kinda. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Kinda2017-03-14 12:00

Arbetslösheten i Östergötland är nu 9,0 procent, vilket är en minskning med 0,1 procentenheter jämfört med februari. I riket som helhet ligger arbetslösheten på 7,8 procent. Men arbetslösheten har inte minskat i alla länet kommuner. I Norrköping, Valdemarsvik, Ydre och Ödeshög har den ökat något och i Åtvidaberg och Vadstena är den oförändrad. Högst arbetslöshet har Norrköping med 12,6 procent och Valdemarsvik med 11,0 procent. Ydre och Kinda ligger lägst med 4,5 procent respektive 5,0 procent.

I länet var den siste februari 19 393 personer helt arbetslösa eller inskrivna i program med aktivitetsstöd, vilket är en minskning med 24 personer jämfört med februari 2016.

Vi har en stark arbetsmarknad men det är framförallt utbildad arbetskraft som efterfrågas. Det är vanligare att unga kvinnor slutför gymnasiet och studerar vidare. Nu är det viktigt att motivera fler unga män till studier och det gäller inte minst de många unga män som är nyanlända i Sverige, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

I Kinda var förra månaden 215 personer inskrivna som helt arbetslösa eller som var inskrivna i program med aktivitetsstöd. Det är 71 färre jämfört med för ett år sedan. I Ydre och Åtvidaberg har arbetslösheten på ett år ökat med 18 respektive elva personer till 74 respektive 358 personer.

Under det senaste året har arbetslösheten bland ungdomar (18 till 24 år) sjunkit med 2,4 procent i länet och är nu 13,2 procent. Motsvarande siffra i riket är 11,1 procent.

Med undantag för Ydre och Ödeshög har ungdomsarbetslösheten sjunkit i alla länet kommuner jämfört med februari förra året.

Boxholm och Linköping ligger lägst med 6,3 respektive 7,7 procent. Högst ungdomsarbetslöshet har Finspång med 19,6 procent.

I Kinda var i februari 51 ungdomar arbetslösa, en minskning med 25 ungdomar sedan samma period förra året. I Ydre var 14 ungdomar arbetslösa, en ökning med två. I Åtvidaberg har arbetslösheten sjunkit med nio ungdomar till 67 sedan februari 2016.

Under februari anmäldes 6 142 lediga platser till länets arbetsförmedlingar, vilket var 264 fler platser mot februari förra året.

På arbetsförmedlingen i Kisa fanns i går 25 lediga jobb i Kinda och Ydre inskrivna. Bland annat lärare, turistinformatör, måltidsinsperatör, fjärrbilsförare, kock, svetsare, pulverlackare och fritidspedagog. Arbetsförmedlingen i Åtvidaberg hade under gårdagen 15 lediga jobb inskrivna. Bland annat musiklärare, byggprojektledare, montörer, fysioterapeut och sjuksköterskor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!