"Årets absolut viktigaste möte"

I måndags kväll bilade Asylgruppen föreningen Hemvist Kinda som har syftet att stödja asylsökande ungdomar i deras livssituation och integration under och efter asylprocessen.

På plats i Sockenstugan i Kisa i måndags kväll när föreningen hemvist Kinda bildades. Fr v Karin Skärby, Marie Moberg, Dimi Almazidou, Inger Södergren, Majlis Johansson, Erik Björklund, Delzar Kaf och Jörgen Sundeborn. Charlotte Rydström saknas på bilden. Foto: Lars-Göran Bexell

På plats i Sockenstugan i Kisa i måndags kväll när föreningen hemvist Kinda bildades. Fr v Karin Skärby, Marie Moberg, Dimi Almazidou, Inger Södergren, Majlis Johansson, Erik Björklund, Delzar Kaf och Jörgen Sundeborn. Charlotte Rydström saknas på bilden. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Kinda2018-01-31 14:00

- Välkommen till årets absolut viktigaste möte, sa Inger Södergren i måndags kväll när Asylgruppen träffades i Sockenstugan i Kisa för att bilda en förening som ska trygga boendet för asylsökande ungdomar.

I höstas beslutade regeringen att landets kommuner skulle få statligt bidrag för att asylsökande ungdomar skulle kunna fortsätta med sina studier i väntan på beslut i asylprocessen. Kinda kommun tilldelades 420 000 kronor men Vård- och omsorgsnämnden sa nej till bidraget i november och kommunen ville i princip skicka tillbaka pengarna till staten eller att de skulle hamna i den kommunala kassan. Detta i sin tut r innebar att föreningen Asylgruppen gjorde ett upprop och samtliga in över hundra namnunderskrifter på kort tid. Politikerna Lars Karlsson (L) och Pontus Wessman (MP) ställde sig bakom Asylgruppen och att bidraget skulle gå till bland annat boende och omkostnader för ungdomarna.

När kommunstyrelsen sammanträdde i måndags hade politikerna svängt i frågan, med undantag för SD som var emot, och tar nu emot bidraget som slutgiltigt ska klubba si fullmäktige den 12 februari.

- Det känns fantastiskt bra att politikerna har svängt i frågan och det visar att civilsamhället spelar en stor roll och att politikerna har lyssnat på oss, säger Erik Björklund.

I måndags kväll bildade Asylgruppen föreningen "Hemvist Kinda".

- Det är ett passande och bra namn för föreningen som nu lägger fokus på att hitta boende för våra asylsökande ungdomar så att de kan fortsätta sina studier under tiden som de väntar på ett beslut o asylprocessen, säger Inger Södergren som valdes till föreningens ordförande.

Övriga i styrelsen är kassör Dimi Almazidou och ledamöter Charlotte Rydström, Jörgen Sundeborn, Delzar Kaf. Ersättare är Marie Moberg. Till revisorer valdes Jan-Åke Johansson och jan Kindesjö. I valberedningen ingår Erik Björklund och Majlis Johansson.

- I dag har vi åtta ungdomar som bor hos en stödfamilj och lika många som väntar på ett boende. Det kommer nu att bli lite enklare att lösa ungdomarnas boende då vi har ekonomi. Det statliga bidraget administreras av kommunen, avslutar Inger Södergren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om