Årets första valdebatt i Kinda

Om drygt sex månader är det val. Under året kommer det att genomföras ett flertal valdebatter - där politikerna har chansen att charma väljarna. Årets första debatt handlade om tillväxt- och företagsfrågor.

14 politiker deltog i årets första valdebatt. Alla partier i fullmäktige förutom Socialisterna Välfärdspartiet var representerade. Flera av partierna hade dessutom två politiker på plats. Journalisten Torbjörn Nilsson, t h, ledde debatten.

14 politiker deltog i årets första valdebatt. Alla partier i fullmäktige förutom Socialisterna Välfärdspartiet var representerade. Flera av partierna hade dessutom två politiker på plats. Journalisten Torbjörn Nilsson, t h, ledde debatten.

Foto:

Kinda2014-03-08 05:05


Det var i torsdags kväll som Företagarna i Kinda bjöd in samtliga partier till en valdebatt i Folkets Hus. Kisasonen Torbjörn Nilsson, som till vardags är politisk redaktör på tidningen Fokus, ledde debatten. I publiken satt ett 40-tal företagare.

Företagslots
14 kommunpolitiker deltog i debatten: Anders Ljung (C), Pia Tingvall (C), Roger Nyman (V), Björn Morell (V), Hans Måhagen (S), Roger Rydström (S), Claes Brandén (MP), Pontus Wessman (MP), Jörgen Nord (FP), Lars Karlsson (FP), Björn Hoflund (M), Eddie Näsström (M), Christian Nordin Olsson (SD) och Lena Käcker Johansson (KD).
Kvällens första fråga: Vad vill ni göra för att det ska bli fler företag/anställda i Kinda?
- Ett av de största problemen här i Östergötland är att arbetskraften inte matchar med företagens behov. Där är det viktigt att vi har skola och vuxenutbildningar som håller hög nivå. Och det vill jag påstå att vi har. Det är viktigt att vi fortsätter att ha en bra dialog med företagen, sa Pontus Wessman (MP).
Nästa talare var folkpartisten Lars Karlsson:
- Det är i småföretagen som de flesta jobben skapas. Vi i Folkpartiet har tagit fram ett program som känns helt rätt. Vi vill satsa mer på Växtkraft Kinda, starta ett utvecklingsprogram för småföretagen, införa utmanarrätt, samt satsa på en företagslots.

Känna stolthet
Björn Hoflund förde Moderaternas talan:
- Med tanke på alla stora investeringar och projekt som är på gång har Kinda ett guldläge. Jag tänker på vindkraftsutbyggnaden, brukets investeringar, bostadssatsningen i Rimforsa och Ostlänken som förhoppningsvis kan spilla över på Kindaföretagen. I veckan lägger Moderaterna ett förslag där Växtkraft Kinda ska bygga upp ett nätverk för att kunna matcha de här stora projekten som är på gång. Det är angeläget att formera styrkorna redan nu, sa Hoflund.
- Vi politiker ska skapa goda förutsättningar för företagen. Det är viktigt med ett bra samarbetsklimat och bra kommunikationer till framför allt Linköping, sa Christian Nordin Olsson (SD).
- Först och främst ska vi vara goda ambassadörer för Kinda, det är viktigt att känna en stolthet. För att prata sakfrågor är det viktigt med integrationen. Jag ser att det finns enorma kunskaper och tillgångar hos våra nyanlända. Sedan vill jag se fler företag inom kultur- och fritidssektorn, sa Lena Käcker Johansson (KD) som även efterfrågade fler företagare i politiken.

Mindre krångel
Pia Tingvall (C):
- Vi vill ha en närodlad politik och skapa bättre villkor för jobbskaparna. Exempelvis genom att sänka trösklarna för krångel, satsa mer på lärlingssystemet och utbilda unga i entreprenörskap. Kindamässan är ett bra exempel där vi tillsammans med företagen visar vad det finns för jobbmöjligheter i Kinda.
Roger Nyman (V):
- Vi vill se ett smidigare system för småföretagen vid upphandlingar. Att kommunen är mer kreativ.
Hans Måhagen (S):
- Vi måste värna om människorna som redan bor här. Vi vill ha en bra kärnverksamhet och skapa ett klimat där företagen stannar och utvecklas. Socialdemokraterna vill se ett tillväxt- och näringslivspolitiskt program, där vi kan skapa en gemensam bild av vad som behöver göras, gärna genom Växtkraft Kinda. I övrigt kan vi som kommun tillhandahålla bra industrimark, ta snabba kommunala beslut, förbättra kommunikationerna, jobba för utbildning och entreprenörskap, samt utveckla samverkan med Linköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om