Arla sänker priset på mjölk igen

"Sänkningen kom lite överraskande, vi borde väl få komma upp över ytan innan de trycker ner oss igen". Så säger en av Kindas mjölkproducenter om den kommande prissänkningen.

Den 1 mars sänker Arla återigen mjölkpriset för mjölkproducenterna av konventionell mjölk.

Den 1 mars sänker Arla återigen mjölkpriset för mjölkproducenterna av konventionell mjölk.

Foto: Foto: Morgan Karlsson

Kinda2018-02-26 05:45

Den 1 mars, sänker Arla mjölkpriset för den konventionella mjölken medan ekopriset lämnas oförändrad. För de svenska mjölkproducenterna innebär detta att a contopriset sänks med 23,9 öre.

Inte förvånad

Efter kommande prisjustering blir det nya a contopriset 302,0 öre per kilo, medan priset för den svenska ekologiska mjölken lämnas på nuvarande nivån av 439,9 öre per kilo.

I en intervju informera råvaruanalytikern Torbjörn Iwarson att han inte är förvånad över sänkningen av mjölkpriset.

En reaktion

- Jag är inte jätteförvånand, eftersom priset på marknaderna har indikerat på en nedgång. Det har varit stora prisnedgångar på terminsmarknaden för smör, och en stor prisnedgång under senhösten. Även om det har varit prisuppgångar i början av året, säger Iwarsson i intervjun.

Vår tidning var i kontakt med en av Kindas mjölkproducenter för att få en reaktion av det ekonomiska läget.

1980 talets nivå

- Sänkningen kom lite överraskande. Prognoserna visade på att detta skulle kunna komma runt midsommar som först. Någon gång måste man väl få en chans att komma upp över ytan innan de trycker ner oss igen. Det blir mer och mer motigt att fortsätta, säger mjölkproducenten Per Turesson.

- Visst fick vi en höjning förra året, fast nu tar de bort omkring hälften av den. Under 1980 talet var faktiskt mjölkpriset högre jämfört mot dagens högsta nivåer, fast våra kostnader har ju inte stannat kvar sedan den tiden. Allt runt omkring oss blir ju allt dyrare.

Ingen ljusning

- Visst äger jag skogsmark, som flera andra lantbrukare, fast jag anser att lantbruket bör kunna bära sina egna kostnader. Jag ser inte heller någon ljusning i att gå över till köttproduktion, då det är långa slakt köer och bönderna anses därför behålla djuren allt längre, avslutar Per Turesson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om