Årlig tur med kalvar till Bjuggö

Så här dags varje år är det ett speciellt arrangemang för paret Göran och Yvonne Nilsson i Stora Hycklinge, då de fraktar ut några kalvar att beta av gräset på Bjuggö. Även i år lastades färjan med djur som längtade ut till betesmarken.

Vårystra kalvar hoppar i land och springer snabbt iväg. Foto: Morgan Karlsson

Vårystra kalvar hoppar i land och springer snabbt iväg. Foto: Morgan Karlsson

Foto:

Kinda2017-05-08 13:00

Under onsdagen fraktade lantbrukaren Göran Nilsson och frun Yvonne Nilsson 19 kalvar från Hycklinge ut till ön Bjuggö. En resa på 20 minuter.

Kalvarna var helt ovana med att gå i och ur djurtransporten, fast det hela gick mycket lugnt och fint till väga. 
Snart befann sig djuren och paret på färjan och färden påbörjades ut över den solbelysta Åsunden.

När Göran Nilsson lagt till, sänkt rampen och öppnat grindarna var det mycket vårystra djur som tog ett skutt i land för att sedan springa ett ärevarv runt de tio hektar som ön består av.

Nilsson berättade att färjan är uppbyggd för transporter till ön och efter att han köpt den anpassades den för att fungera för detta ändamål. 
Även så tar han under sommaren med sig sällskap för en tur på sjön, då de dukar upp färjan med långbord och bänkar som rymmer 45 personer.

Lantbrukaren Nilsson har arrenderat ön sedan 1993.
– Numera är det fyra ägare till ön, berättar Nilsson, varav en är svåger med Ingvar Kamprad. Ön som består av väldigt mycket sand har en regnig sommar potential att föda många fler djur och en torr sommar växer det betydligt sämre här.

På ön finns det även en mycket fin kommunal badplats med fin sandbotten som man endast når med båt. 
Detta är också ett så kallat naturistbad. 
Denna badplats sköter Göran Nilsson vad gäller gräsklippning, städning, soppor samt skötsel kring torrtoan som finns för besökarna.

– Jag är mån om denna plats, och det är roligt att sköta om detta och skapa mervärden för besökarna som brukar flockas här under de fina sommardagarna, berättar Göran Nilsson.
– Detta är verkligen en pärla, säger paret samtidigt.
– Tyvärr så får vi kämpa mot en mycket giftig växt på ön, nämligen Sprängört, som trivs på kärrmarker. Sprängörten är en narkotisk växt som är så stark att om en av de betande nötdjuren äter denna så kvävs de till döds inom 15 minuter. Detta medför mycket arbete med att plocka bort dessa så fort de visar sig, avslutar Nilsson innan han går iväg för att se till sina kalvar igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om