Arvodesbristerna ledde till historiskt skarp kritik

KommunfullmÀktige (kf) har sagt sitt. Efter revisorernas arvodesgranskning riktades en anmÀrkning (kraftfull kritik) mot kommunstyrelsen (ks). NÄgot som aldrig tidigare har hÀnt i Kinda.

Med Christina Nilsson (SD) vid ordförandeklubban fattade Kindas kommunfullmÀktige beslut om att rikta en historiskt anmÀrkning mot kommunstyrelsen.

Med Christina Nilsson (SD) vid ordförandeklubban fattade Kindas kommunfullmÀktige beslut om att rikta en historiskt anmÀrkning mot kommunstyrelsen.

Foto: Dennis Petersson/bildmontage

Kinda2020-05-21 16:00

– Senast en anmĂ€rkning förekom var i samband med bokslutet för 2016 - dĂ„ mot socialnĂ€mnden. Vad gĂ€ller ks har det inte förekommit vad jag kan se. Min bedömning Ă€r att det Ă€r relativt ovanligt men inte unikt, förklarar kommunsekreteraren Johan Sandell i ett mejl till oss.

För nÀstan exakt en mÄnad sedan meddelade kommunrevisionen att de, genom en fördjupad granskning, upptÀckt brister i kommunens hantering av arvoden och ersÀttningar till förtroendevalda. Med anledning av detta valde revisorerna dÀrför att, i sin revisionsberÀttelse, föreslÄ kf:s ledamöter att rikta en anmÀrkning mot ks för bristande styrning och intern kontroll av verksamheten. SÄ blev ocksÄ utfallet vid mÄndagens kf-möte.

– SjĂ€lvklart ser vi allvarligt pĂ„ det hĂ€r. Det Ă€r en ordentlig signal frĂ„n kf som sĂ€ger att vi bör lyssna pĂ„ revisionens kritik. Vi tar emot anmĂ€rkningen, ser till att lĂ€ra oss nĂ„got av den hĂ€r resan och har redan pĂ„börjat Ă„tgĂ€rder, konstaterar kommunalrĂ„det Conny Forsberg (S).

undefined
Att kommunfullmÀktige vÀljer att rikta en anmÀrkning, en form av skarp kritik, mot kommunstyrelsen Àr nÄgot som förmodligen aldrig hÀnt i Kinda tidigare.

Det var efter viss oreda i kf som beslutet om anmÀrkning till slut fattades. PÄ grund av jÀvsregler fick en stor del av ledamöterna inte delta i processen, dÀribland ordförande Anders Ljung (C), vilket gjorde att Christina Nilsson (SD) tog över ansvaret som sÄ kallad Älderspresident. Hennes röst fÀllde ocksÄ avgörandet i den jÀmna votering dÀr SD och V fick sin vilja igenom.

– I och med att vi har den hĂ€r kontrollfunktion tycker vi att vi i sĂ„ lĂ„ng utstrĂ€ckning som möjligt ska lita pĂ„ deras bedömning. Att inte rösta enligt deras förslag innebĂ€r ju i princip att man underkĂ€nner deras arbete, förklarar SD:s Christian Nordin-Olsson och fortsĂ€tter:

– De hĂ€r felaktigheterna innebĂ€r en förtroendeskada som skvalpar över pĂ„ alla politiker. DĂ€rför Ă€r det viktigt att vi kommer till botten med vilka fel som begĂ„tts och min förhoppning Ă€r att arvodeskommittĂ©n ska lyckas med det.

SÄ hÀr motiverade Anders Lind VÀnsterpartiets val att rösta för anmÀrkning.

– Vi har som politikerkollektiv brustit i internkontrollen. De Ă€r vĂ„rt gemensamma ansvar att vi har kunnat förbise de hĂ€r felaktigheterna och dessutom inte lyckats skapa en kultur i organisationen dĂ€r det Ă€r sjĂ€lvklart att lyfta det som man anser ser konstigt ut. Det Ă€r allvarligt.

Trots anmÀrkningen beviljades ks, likt alla andra nÀmnder, ansvarsfrihet för det föregÄende Äret.

Karta: Leoparden, Kisa
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!