Åsikter om Kimilili går isär

Moderaterna i Kinda vill se ett slut på kommunens samarbete med Kimilili. Det berättade vi i gårdagens tidning. Men vad tycker de andra partierna? En rundringning visar att åsikterna går isär.

Kinda2011-10-07 06:35

2006 tecknade Kinda kommun ett partnerskapsavtal med Kimilili i Kenya. Och det mesta tyder på att samarbetet nu fortsätter.
I tisdags sa kommunstyrelsen ja till att söka nya pengar (totalfinansiering) för 2012 och 2013. Det som återstår är att ICLD (Internationellt Centrum för Lokal Demokrati) godkänner ansökan.

Ensidigt projekt
Men därefter vill moderaterna att samarbetet avslutas.
- Vi har väldigt liten förståelse för nuvarande engagemang med Kimilili, sa M-ordförande Åke Almqvist i torsdagens tidning.
- Vi menar att kommunens pågående engagemang i Kimilili är ett ensidigt projekt från svensk sida och det ger synnerligen ringa i utbyte för vår kommun och våra invånare.

"Lite märkligt"
Kinda-Posten har ringt runt och pejlat läget hos de övriga partierna. Allianskollegan Anders Ljung (C) säger så här:
- Lite märkligt, de åsikterna får stå för moderaterna. Jag tycker att samarbetet med Kimilili ska vara långsiktigt. Annars känns det som att vi sviker dem.
Moderaterna menar att samarbetet inte ger så mycket tillbaka till Kinda. Hur ser du på det?
- Jag håller inte med. Genom samarbetet med Kimilili får vi en helt annan syn på tillvaron. Alla Kindabor som jag har pratat med är positiva. För egen del känner jag att engelskan har utvecklats positivt vid besöken i Kimilili.

"Semestertripp..."
Torbjörn Mellgren, S-ordförande i Kinda, är inne på Ljungs linje:
- Vi har egentligen inte diskuterat det här så mycket inom partiet. Men personligen tycker jag att samarbetet med Kimilili är mycket positivt, både för dem och för oss. Så länge det finns möjlighet borde Kinda fortsätta med det här.
Lars Karlsson (FP) är mer tveksam:
- Jag tycker att samarbetet borde ge mer än vad det gör, så till viss del håller jag med moderaterna. Känslan är att ledande politiker åker ner på en semestertripp.
Samtidigt poängterar Karlsson att han är positiv till internationella samarbeten.
- Det kan vara utvecklande, absolut. Men i det här fallet finns det mer att önska. Efter 2013 borde kommunen titta efter andra alternativ.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om