Den som säger så är Bruno Larsson i Intressegruppen Attraktionskraft Kisa. Han säger att idén togs upp på ett möte med gruppen under hösten 2015 och att tankarna togs emot väl. Kultur och fritidsförvaltningen och chefen Karin Dahmén uppvaktades några månader senare med det klara budskapet att badet bör återöppnas.
-Parallellt var det diskussioner om badplatsen vid Pinnarp, men det är egentligen två vitt skilda saker, säger Bruno Larsson. Värgårds udde ska vara del av en helhetsbild för hela området, badet, gångstigar och friluftsområden, ska kunna nås enkelt av Värgårdsskolan för exempelvis utomhuspedagogik eller något annat.
-Det är även en stor fördel att badet ligger på gång- eller cykelavstånd från Kisa, och det passar särskilt bra för våra äldre invånare, och för våra nya invånare. Området är idealiskt och det vittnar ju inte minst det faktum om att det redan tidigare varit badplats i området "i alla tider".
Sjöflygplan
Här fyller Gunnar Larsson, GKR Resurs, som engagerats som adjungerande medlem till Intressegruppen Attraktionskraft Kisa, i att äldre Kisabor minns simskolorna i området, bryggorna, flera badplatser utmed viken, vid stenhällarna, vid ekarna och björkarna, som minns pimpeltävlingar, vattenskidåkning och åkturer med sjöflygplan.
-Jag har tidigare jobbat med området Vråken som konsult åt Kinda kommun, liksom Hackelområdet i Rimforsa, så jag har en erfarenhet av att ta fram tillstånd, kostnader och planer för en utveckling.
-Vi har sammanställt något vi kallar ett "smörgåsbord", med olika attraktioner, stora som små, säger Bruno Larsson.
-Men nu först vill vi skapa den rätta förutsättningen, en bra grund, att jobba vidare med. Och det inkluderar nya bryggor i området, som vi har åtagit oss att stå för, samt ny tillfartsväg, en bom och parkering, belysning hela vägen från skolan och ut till badstranden, samt gångstigar.
Prioriterat
Attraktionskraft Kisa avsatte redan i början av 2016 80 000 kronor som en grundplåt. Sedan dess har Kinda Ydre Sparbank, Rimaster och Stångåns Vattenråd hjälpt till med öronmärkta bidrag för ändamålet.
Totalt finns nu 245 000 kronor som ska användas till det Kisanära badet vid Värgårds udde.
Även kommunstyrelsen i Kinda uppvaktades med en skrivelse i slutet av juni år. I förslaget berättades om planerna för hela området, och att ortens näringsliv också är intresserat av en medfinansiering.
-Arbetsgruppen Kindasjöarna inom Stångåns Vattenråd hade sökt och erhållit pengar från Vattenmyndigheten som en delfinansiering. Även Arbetsgruppen Kindasjöarna menar att det är prioriterat med ett tätortsnära bad i Kisa.
-Med en badplats på Värgårds udde öppnas möjligheterna för barn, ungdomar med flera, som inte har tillgång till bil för att kunna ta sig till en badplats, förklarar ordföranden Göran Olsson i Arbetsgruppen.
Driftkostnader
Kommunstyrelsen har sedan dess behandlat ärendet på ett positivt sätt. Vilket för någon veckan sedan föranledde kommunstyrelsen att anslå en miljon kronor till ändamålet. Det har bildats en samverkansgrupp och starttillstånd för arbetena har redan utverkats.
-Tanken är att det ska kunna stå klart i alla fall i ett första steg, redan till kommande sommarsäsong, säger Gunnar Karlsson.
Kommunen har även beslutat årligen skjuta till 150 000 kronor till den nya Samhällsbyggnadsnämnden, att använda till drift- och kapitalkostnader. Det första steget omfattar belysning över hela området, upprustade stigar, toalett och badplats.
Attraktionskraft Kisa står för bryggorna, röjning av stenar och anläggande av sandstranden.
GC-vägar
Bruno Larsson avslöjar att det finns konkreta planer på att Allmänna Arvsfonden skulle kunna skjuta till ytterligare medel, för att kunna fortsätta beta av läckerheterna på "smörgåsbordet".
Det talas bland annat om att upprätta en ordentlig ställplats för husbilar på Värgårds udde. På ett lagom gångavstånd in till de centrala delarna av Kisa. Det kräver bland annat att sopor ska kunna tas om hand och sorteras, liksom ska det finnas möjligheter att tömma olika tankar.
En ställplats, vilket alltså är en ordnad form av husbilsparkering, skulle rendera inkomster åt såväl kommunen, som butiker och handel i Kisa.
Bland åtgärderna på sikt kan vi se planer på badplats från berget, en dyk- och hoppflotte, omklädningsbås, bastu, eventuellt på en flotte, utegym, en terrängbana för promenader eller löpning, vägbom med kodlås, parkeringsmöjligheter för besökande, sittbänkar och grillplats. Dessa åtgärder är kostnadsberäknade till 565 000 kronor.
Vattenkvaliteten har undersökts och den bedöms tjänlig, alltså utan anmärkning.
-Vattnet blir bara bättre, säger Gunnar Karlsson.
-Visst är vi medvetna om problemet med skadegörelse, men vi tror och hoppas att det ska bli bättre när det blir ökat liv och rörelse i området, liksom bra belysning, säger Dessutom är det så att vi vill att hela området ska knytas ihop med gångstigar, som går från Stångån, ut och runt Värgårdas udde och vidare in mot Frendo, alternativt nedanför Hembygdsgården till Ödängs industriområde.
-Den senare skulle även kunna användas som en säkrare GC-väg istället för den trånga vägpassagen.