Åtta av nio partier säger nej

Mötena kring Fred. Olsens vindkraftpark mellan Horn och Hycklinge avlöser varandra. I torsdags kväll kom 150 personer till Höganlid i Hycklinge för att lyssna på hur politikernas inställning till vindkraftparken. Åtta av Kindas nio partier säger bestämt nej. Endast kristdemokraternas Lena Käcker Johansson kan tänka sig vindkraftverk i Gröninge.

Politiker på plats i Höganlid. Fr v Lena Käcker Johansson (KD), Björn Morell (V), Christian Nordin Olsson (SD), Anders Ljung (C), Lars Karlsson (L), Pierre Ländell (LPo), Björn Hoflund (M) och Hans Måhagen (S). Foto: Lars-Göran Bexell

Politiker på plats i Höganlid. Fr v Lena Käcker Johansson (KD), Björn Morell (V), Christian Nordin Olsson (SD), Anders Ljung (C), Lars Karlsson (L), Pierre Ländell (LPo), Björn Hoflund (M) och Hans Måhagen (S). Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Kinda2018-05-05 00:00

- Vi är i grunden mycket positiva till vindkraft och väldigt positiva till att man använder vinden till energikälla, sa Lena Käcker Johansson.

Av Kindas nio partier fanns åtta på plats i Höganlid inför 150 personer i torsdags kväll. Utöver Lena Käcker Johansson var det Hans Måhagen (S), Björn Hoflund (M), Pierre Ländell (LPo), Lars Karlsson (L), Christian Nordin Olsson (SD), Björn Morell (V) och Anders Ljung (C). Förhindrade att vra med var miljöpartiet som dock tidigare meddelat att de säger nej till Fred. Olsens planer.

Lars Karlsson sa inledningsvis att samtliga partier var eniga om att det inte ska byggas 44 vindkraftverk på Gröninge mellan Horn och Hycklinge.

Lena Käcker Johansson menade att partiet är mycket positiva till vindkraft, men inte till kärnkraft som energikälla.

- Vi kan inte förstå varför Fred. Olsen vill bygga sin största vindkraftpark här i Hycklinge. Vi säger nej, sa Björn Hoflund.

Även Christian Olsson Nordin sa blankt nej till vindkraft i Hycklinge.

-Vi var emot redan när E.ON var igång här.

- De här vindkraftparken är att fördöma fullt ut. Vi kommer att förorda ett beslut om att kommunen tar till sitt veto. Det finns fler alternativa energikällor. Vi vill inte förbjuda vindkraft i kommunen men menar att vindkraftplanen, som inte längre gäller, ska döpas om till energiplan, sa Anders Ljung.

- Vi säger nej. Här ska det vara ett tyst område, det är därför man bor här. Jag tror på kärnkraft som energikälla, sa Lars Karlsson.

Pierre Ländell menade att vindkraftparken är en stor miljöbluff.

- Fred. Olsen är ett extremt smutsigt företag som vill snygga till sitt anseende med miljövänlig energi, nej ni kan packa ihop och åka hem. Vi måste ha kvar kärnkraften till vi har hittat andra alternativ.

- Vi var beredda att säga nej redan när E.ON planerade för vindkraft här men det avvecklade sig själv. Vi säger nej till Fred. Olsens vindkraftplaner. Vi tror på mångfald och småskalighet när det gäller energikällor.

- Vi vill inte ha det här i Kinda. Fred Olsen har hört av sig till mig och ville köpslå men det är ingen idé. De vill ha minst 35 verk för att investeringen ska gå i land, nej vi ska vara rädda om vår natur här i Kinda, sa Hans Måhagen.

Anders Ljung menade att det finns alternativ:

- Det går att effektivisera vattenkraftverken och mer och större satsning på solenergin som är på framgång.

- Visst vattenkraften finns, men vi ska vara försiktiga med att bygga ut våra älvar, konstrade Pierre Ländell.

- Vi säger inte nej till kärnkraft, men nej till vindkraft och solkraft, sa Christian Nordin Olsson.

- Vi måste nog både gasa och bromsa när det gäller energilösningar, sa Hans Måhagen.

- Vi kommer inte att förhandla med Fred. Olsen om 10, 12 eller 15 verk, det blir inga mellan Horn och Hycklinge, sa Björn Hoflund.

Avslutningsvis kom frågan vilka av partierna säger ja eller nej till vindkraftsparken?

Det blev direkt nej från Lars Karlsson (L) och Pierre Ländell (LPo) och det kom fler nej från Christian Nordin Olsson (SD) och Anders Ljung (C) som la till:

-Här handlar det bara om att tvätta oljepengar för att sätta upp en vindkraftpar.

Nej blev det även från Björn Morell (V), Björn Hoflund (M) och Hans Måhagen (S).

Lena Käcker Johansson (KD) var av en annan åsikt:

- Det här är mycket mer komplicerat än att säga nej. Här måste jag tänka till lite grann. Mitt svar blir inte så enkelt som att säga nej, nej.

Pierre Ländell avrundade kvällen med:

- Vad vi kan vara enade då det är valår.

150 personer lyssnade på partiernas inställning till vindkraftparken mellan Horn och Hycklinge. Foto: Lars-Göran Bexell
150 personer lyssnade på partiernas inställning till vindkraftparken mellan Horn och Hycklinge. Foto: Lars-Göran Bexell
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om