Attributmakaren Maja Filppu

Maja Filppu står på trappan till den lilla drängstugan i sina röda gummistövlar när vår tidning kommer till henne på gården i Bränna. Det spöregnar ute men i den gamla stugan är det mysigt, hon har under en tid gjort i ordning ett av rummen som drängarna en gång bodde i, numera är det Majas egna verkstad.

Maja Filppu i sin verkstad i Bränna.

Maja Filppu i sin verkstad i Bränna.

Foto:

Kinda2013-06-28 06:42


Maja Filppu är 26 år och bor med sin mamma i Bränna utanför Horn, även om hon tillbringar mycket tid i Stockholm där hennes pojkvän pluggar. I Bränna är hon uppvuxen och trots att hon pluggat på många ställen runt om har hon aldrig tagit väskorna och helt flyttat från Bränna.

Studerat mycket
Maja kallar sig i dag attributmakare, då hon gör rekvisita till teater och film men även olika figurer till museum. Hon har bland annat gjort Emil och Ida till barnfilmbyn i Mariannelund. Hon är också ansiktsmålare och var senast i Pinnarp och målade barn på midsommar. Även om intresset att skapa alltid funnits där började det hela på riktigt när Maja studerade textil på folkhögskolan i Vadstena, det tyckte hon var roligt och fortsatte efter det på Stenebyskolan där hon läste läderskinn och päls. Nu senast studerade hon på högskolan i Skellefteå med inriktning TV- och filmscenografi.

Startade företag
För ett år sedan startade Maja ett eget företag med namnet Fox Gem.
Var kom namnet ifrån?
- Jag gillar djur och mina kompisar säger att om jag ska liknas vid ett djur skulle det vara en räv, därav fox och gem är en ädelsten, en speciell pärla, förklarar Maja.
Maja har också öppnat en webbsida där man kan gå in och kolla på hennes skapelser och där ska hon snart öppna en webbshop och visa saker som privatpersoner kan ha nytta av.
Material som Maja arbetar med är bland annat silikon, mycket gips och papper, hon visar en annorlunda ask hon gjort med många små lådor och öppningar.
- Jag har alltid gillat tekniska lösningar och att pyssla. Jag tycker om små speciella saker som inte är vad de ser ut att vara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om