– Jag är besviken på partiets agerande efter valet. Jag tror jag nöjer mig med att säga det, jag vill inte peka ut någon av dem som är berörda, säger den tidigare centerpartisten.
I sex år har Wolldurf Skallbom varit aktiv inom Kindapolitiken, de senaste två åren som ersättare i vård- och omsorgsnämnden. Enligt Rickard Lindh (C), ledamot i kommunstyrelsen, var avhoppet väntat.
– Nej det var ingen chock, det har lutat åt det hållet tidigare. Han har påpekat att om han inte tas med som ordinarie i vård- och omsorgsnämnden efter valet så avviker han, och där hade vi redan Karin Ekholm som ordinarie. Vi hade medlemsomröstning och det säger sig ju självt, en ordinarie tjej petar vi ju inte bort när jämställdheten mellan kvinnor och män ser ut som den gör i kommunen, säger centerpolitikern.
Enligt Lindh erbjöds Wolldurf Skallbom en ersättarplats som han tackade nej till. Nu kommer han istället att agera politisk vilde i kommunfullmäktige.
– Jag kommer att vara neutral, det är inget parti som är aktuellt nu, utan jag kommer att ta det lite lugnt och sätta mig ner för att fundera vilket parti jag skulle kunna tänka mig att jobba för och stödja. Det ska vara det parti som jag tror är bäst för Kinda och våra skattebetalare, berättar Skallbom och fortsätter:
– Det här är något mellan mig och Centerpartiet, inte politiken i stort, för den tycker jag är fortsatt intressant och den blir bara mer och mer intressant ju mer insatt jag blir.
Centeravhoppet innebär en avgörande skillnad i mandatfördelningen i fullmäktige. Majoriteten har numera 17 mandat, samma som oppositionen, vilket innebär att Wolldurf Skallboms röst kan bli avgörande
– Nu är jag ju inte bunden till något parti och i fortsättningen kommer jag nog att rösta som jag alltid vill rösta, på det som är bäst för Kinda, och det kan ju vara så att det inte stämmer överens med majoritetens förslag, säger Kindas nya politiska vilde.
Något som kommunfullmäktiges ordförande Anders Ljung (C) inte hoppas ska innebära några stora problem.
– Mandatförändringen är något vi behöver att hantera. I majoritetens plattform har vi fyra ben, ett av dem är dialog, och vi räknar med att innan vi för fram några förslag ska vi ha dialog med oppositionen. Det är ju tydligen så att det är ganska många kommuner i länet som styr i minoritet, säger han.