Till hösten slår rektor Karl-Erik Eriksson upp helt nya portar tillsammans med utbildningsledaren Fredrik Gustafsson. Kinda Lärcentrum expanderar med hela 350 kvadratmeter när de flyttar in i den före detta banken på Storgatan i Kisa. Här ska en helt unik utbildning ha sitt säte, en utbildning som ger möjlighet till att höja kvalitén på en hel bransch.
– Jag är jättestolt och glad över att vi har lyckats få hit utbildningen och att politiker, tjänstemän och framförallt branschen inser hur viktig den är. Jag tror det här kommer att ge mereffekter för kommunens servicesektor, säger rektor Karl-Erik Eriksson.
Stor efterfrågan
Det handlar om en yrkeshögskoleutbildning för boendehandledare och integrationsassistenter med en specialisering på ensamkommande barn och ungdomar.
Östsvenska Yrkeshögskolan är huvudman, men Kinda Lärcentrum är utbildare. Det är en utbildning man har diskuterat under flera års tid, nu finns det en stor efterfrågan från branschen och därför har satsningen fått
grönt ljus.
”Branschen bakom”
– Alla yrkeshögskoleutbildningar startar upp med att den specifika branschen får vara med och säga sitt. Till den här utbildningen ligger ett jättestort arbete bakom för att få med hela branschen, så det här är jätteroligt, inte bara för oss, utan för hela Sverige, säger Karl-Erik Eriksson.
Ansvarig för utbildningen är Fredrik Gustafsson. En frågeställning han hade innan han valde att hoppa på tåget var om de verkligen skulle få tillräckligt med sökande, men hans tvivel visade sig snabbt vara onödigt.
Till sina 35 platser har de 150 sökande, det är det största sökantalet i Kinda Lärcentrums historia och näst mest vad gäller yrkeshögskoleutbildningar i hela regionen.
– Det är relativt många av de som sökt som redan jobbar inom branschen, vilket jag tycker är positivt. Vi har en väldigt stor spridning vad gäller bakgrund. En del har akademiska utbildningar, andra har praktisk erfarenhet och flera är utrikesfödda, så det är väldigt roligt, säger Fredrik Gustafsson som menar att utbildningen riktar in sig på en yrkesgrupp som i dagsläget inte har några utbildningskrav alls.
– På HVB-hem är det i princip bara föreståndaren som har krav på utbildning, de som jobbar har i bästa fall gått ett omvårdnadsprogram eller barn- och fritid på gymnasiet. Den här utbildningen kommer att hjälpa till att höja kvalitén på personalen.
”Kvalificerat”
Med den stora flyktingströmmen i ryggen riktas utbildningen in mot ensamkommande barn och ungdomar.
Deltagarna kommer att studera på halvtid och distans under två års tid med fokus på två pelare, samhällsvetenskap och praktiskt behandlings-
arbete.
– När man jobbar med barn och ungdomar som lämnar sitt hem i andra länder är det viktigt att förstå det svenska samhället och migrationen. Man måste också förstå de processer som sätts igång hos de här individerna när de kommer till ett nytt samhälle, säger Fredrik Gustafsson och fortsätter:
– HVB-hemmen är egentligen inte uppbyggda för att ta emot ensamkommande barn och ungdomar, men nu har de tagit över familjehemmens tredelade föräldraskap, och det är ett ganska kvalificerat uppdrag.
Målsättning
Utbildningsledarens målsättning är att deltagarna ska få en sådan kompetens så att de efter två år kan jobba på såväl boenden som skolor och fritidshem, och med alla barn och ungdomar.
– Förhoppningen är att vi ska vara en kvalitetsgarant. Man ska veta att man får en teoretisk och praktisk grund att stå på för att jobba med ungdomar om man går på vår utbildning, avslutar Fredrik Gustafsson.