Anmälan inkom till polisen den 19 januari. Händelsen rubriceras som bedrägeri. Eftersom kvinnan är i 70-årsåldern klassas det även som ett åldringsbrott.
– Avsändaren säger sig vara en nära anhörig, och säger också att man behöver få pengar för att betala en skuld, säger polisens presstalesperson Dennis Johansson Strömberg.
På begäran förde kvinnan över pengarna . För att inte den eller de som begått brottet ska veta att detta rör just dem vill inte polisen gå ut med exakt summa som förts över.
Kan du säga vilken storleksordning det är?
– Ett femsiffrigt belopp.
Det finns ingen misstänkt i fallet. Men utredning pågår.
– I och med att man fört över pengar så har vi ju lite att jobba vidare med.
Vad det var som gjorde att kvinnan, som är skriven i Kinda kommun, insåg att det rörde sig om bedragare framgår inte av anmälan. Tillvägagångssättet är väl känt hos polisen, menar Johansson Strömberg.
– Det går ju i linje med hur bedragare arbetar. Man skapar förtroende och vilseleder målsägaren på olika sätt. Det kan vara att man säger att man är nära anhörig, i vissa fall att man är en myndighet, bank, eller ett känt företag.
Hans råd är att själv kolla upp numret till personen eller organisationen som avsändaren utger sig för att vara. Anhöriga till äldre kan bidra till att rådet får fäste.
– Kan vara så att äldre bättre tar till sig det om det kommer från nära och kära.