I dagsläget har Kinda kommun ansvar för 75 ensamkommande barn och ungdomar. Gruppen innefattar killar och tjejer som är under 18 år och kommer till Sverige utan sin familj. När flyktingströmmen var som störst under förra året så räckte kommunens platser inte till, vilket gjorde att många, som fortfarande vilade under Kindas ansvar, placerades i familjehem i andra kommuner och städer.
– Vi ser att behovet kvarstår, trots att det blivit svårare för flyktingarna att ta sig in i landet. Skulle vi få barn och ungdomar till oss idag skulle vi inte kunna erbjuda dem några platser alls, säger socialchef Joachim Samuelsson.
Problematik
Det är en problematik som gör att det är svårt att få platserna att räcka till. När en kille eller tjej har fått sin asylansökan beviljad upptar den inte längre en av de 75 asylplatser Kinda kommun är skyldiga att erbjuda, men de slutar inte tillhöra gruppen ensamkommande barn och ungdomar förrän de fyllt 18 år. Dessutom är kommunen skyldig att vid behov tillhandahålla elva platser för de ungdomar som fått permanent uppehållstillstånd. Det gör att kommunen aldrig vet exakt hur många platser de behöver under ett år, vilket kräver ett visst spelrum.
– Vi behöver alltid ha ett överskott på platser, vi måste alltid ha några som står tomma, säger Samuelsson och fortsätter:
– Vi öppnade ett boende i våras, där är fem platser belagda. Nu har vi fått tillgång till hela byggnaden och ska så fort som möjligt genomföra en ombyggnation så att totala antalet platser landar på 15 stycken. Det täcker en del av problemet, men inte allt.
Nya platser
Därför planeras det nu att uppföra liknande platser på Danbomsgården, i lägenheter som i dagsläget hör till trygghetsboendet. Det är fastighetsägaren som själv tagit kontakt med kommunen och ska i fortsättningen driva trygghetsboendet i en mindre omfattning, då han har haft svårt att få det fullbelagt. Det skulle innebär 16 nya rum för ensamkommande barn och ungdomar.
– Vi har inte fattat något beslut ännu, vi måste se till det ekonomiska först men det ser lovande ut. Det blir en politisk fråga i slutändan. Den ska diskuteras den kommande veckan, säger socialchef Samuelsson.
Kommunen får statligt bidrag för varje plats de tillhandahåller, det genom avtalet med Migrationsverket. För varje belagd plats får de 1 900 kronor per dygn, för varje vakant plats får de 1 600. Dessa medel ska finansiera boende och omsorg, när det gäller skolgången ligger det inte under socialnämnden, och dessa kostnader kan socialchefen inte uttala sig om.
– Det är bra rent ekonomiskt för oss, därför går det att jobba på det här sättet. Vi arbetar generellt med att täcka in majoriteten av kostnaderna med statliga medel och i det här läget belastar det inte Kindabornas ekonomi, säger Samuelsson.
”I beredskap”
Förra året kom det ungefär 40 000 ensamkommande barn och ungdomar till Sverige. Enligt Samuelsson är behovsläget det exakt samma även nu, bara att trycket var högre under tiden då strömmen kulminerade. Runt om i landets kommuner finns samma problematik, men det är något som ”måste lösas” enligt socialchefen.
– Läget kan snabbt förändras vilket gör att vi behöver ha ett antal tomma platser i beredskap och vi ser gärna att detta ligger i vår egen regi, avslutar Samuelsson.