Benjamin, 14, från Björkhult representerar Sverige i westernridning

Den snart 14-årige Benjamin Petersson har redan lyckats med något som andra drömmer om. Snart bär det iväg till Frankrike för att tävla i westernridning med svenska ungdomslandslaget i ”European Youth Cup 2017”.

Även westernridning innehåller en engelsk del där hållning och hästen bedöms. Foto: Mi Ritzén

Även westernridning innehåller en engelsk del där hållning och hästen bedöms. Foto: Mi Ritzén

Foto:

Kinda2017-06-27 12:53

Benjamin Petersson är uppvuxen med hästar på Stjärnesund i Björkhult, så kontakten med dessa djur har varit ett allmänt inslag i hans liv.

Detta är något som märks genom den otroliga tilliten mellan Benjamin Petersson och gårdens båda hästar.
Här är Benjamin Petersson verkligen ”ett med hästarna”.

– Ridningen blev ett tidigt intresse, fast svalnade av efter ett tag. Jag tröttnade nog lite på det, berättade Benjamin Petersson medan han klappar om sin häst ”Red”, av rasen Welsh cob.
– I samma veva fick jag en möjlighet att testa på en helt annan inriktning av ridningen, nämligen westernridningen. Jag var fast och fick en nytändning.

Hemma så blev det nu full fart att skola om de två ponnyerna för denna typ av ridning, då det kräver helt andra muskler från hästen och ett helt annat ridsätt än innan. Det kräver mycket muskler, samtidigt en mjuk och smidig häst.

Då det krävs mycket utrustning för denna kategori inom ridsporten, så har de fått improvisera mycket på gården och han har själv fått träna upp hästarna från grunden.
– Inom westernridning finns det så otroligt många inriktningar och grenar att det är svårt att tröttna på dem.

Fast o andra sidan är det lika svårt att bli bra i dessa, då det krävs ganska mycket teknisk och praktisk materiel för att kunna öva på dessa grenar.

– Det finns inriktningar som exempelvis kofösning, lassokastning, ridstilar och hållning med mycket mera.
– Westernridning kan förenklas med ett allmänt bruksanvändande av hästen, då gäller det att man ska kunna utföra en massa olika saker från sadeln och även utanför sadeln och ändå ska hästen ha en otrolig tillit till dig som ryttare.
– Ställer jag hästen lös så ska den stå där tills jag ger ett nytt kommando. Även roping (lassokastning) är något som hästen ska klara av utan att bli skrämd. Linan snurra runt huvudet på djuret med ett speciellt vinande ljud.

Under kommande fredag till söndag är familjen Petersson i High Chaparral och deltar i Norra Europas största utomhustävling. En tävlingshelg med 14 olika grenar.
Här ingår bland annat olika klasser med nötboskap. På High Chaparral tävlade Benjamin Petersson under 2014, då han lyckades komma till final i tävlingen mot de vuxna.
I vissa kategorier skall man rida in i en hjord av kor och plocka ut en speciell individ och hålla denna utanför övrig boskap under en viss tid. Här tävlar alla mot alla, både vuxna och ungdomar. De fyra bästa ungdomarna med flest poäng efter tävlingen får chansen att vara med på ett läger med tränare under hösten.
Detta med tränare är också lite komplicerat menar Benjamin Petersson och hans mamma Eva Nilsson.

Det finns ju inte så gott om dessa häromkring, och då numera även Eva Nilsson börjat med westernridning har de hittat en huvudtränare för de båda i Grästorp. Nyligen fick Petersson även möjligheten att träna för en amerikansk tränare, Ralph Hull.
Petersson är medlem i två olika western föreningar, nämligen Tjust Western Riders och Gota Western Riders.

– Båda är fantastiska klubbar, så det är omöjligt att välja just en, berättade mamma och son.
Inför tävlingen European Youth Cup 2017 där åtta ungdomslag tävlar i Frankrike, krävs det att hästen är av rasen Quarter, och här har de fått låna en lämplig häst av ordförande i SQHA, Swedish Quarter Horse Association, Henrik Fitinghoff och hans fru Anna Back.
– Detta par är helt underbara, berättade Benjamin Peterssons mamma Eva Nilsson. De brinner verkligen för ungdomarnas utveckling inom sporten, och nu ska vi få låna ett femårigt Quartersto av dem.
– För oss har detta med hästar och ridning blivit en livsstil, informerade Eva Nilsson. Av fyra helger är vi borta tre. Det blir mycket resor till lämpliga ridstall som har den utrustning som behövs för att kunna fortsätta träningen inom detta. Samtidigt är det härligt att se den otroliga kamratskap som råder bland ungdomarna inom sporten.

– För min egen del så är jag ganska bred i mitt tävlande när det gäller de olika grenarna, berättade Benjamin Petersson, fast framöver kommer jag mer och mer gå in mot dem med nötboskap.

Benjamin Petersson bromsar upp "Red" innan han gör en spinn och byter håll. Foto: Morgan Karlsson
Benjamin Petersson bromsar upp "Red" innan han gör en spinn och byter håll. Foto: Morgan Karlsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om