Erik Björklund menar i sin skrivelse till politikerna att många kanske inte ens känner till att Café Bergdala framfört sitt intresse av att överta driften även vid Kindagård. Bergdalagruppen skriver att det bäste vore om politikerna gjorde ett besök på Café Bergdala för att själv se miljön, verksamheten och vad det är för personal verksamma där.
Bergdalagruppen förklarar vidare att caféet har fått en rad utmärkelser och en daglig uppskattning för sin verksamhet.
-Den anställda personalen har arbetat länge och Lena Schelander har varit med hela tiden och byggt upp verksamheten.
Ta chansen
Bergdalagruppen skriver att det vore rimligt att kommunens politiker lyssnade på deras önskemål i frågan.
-Personalen jobbar redan för kommunen och gör ett erkänt bra arbete. Ta chansen att lösa frågan om Kindagårds matsal och café, på ett enkelt och smidigt sätt. Undvik att dra på er ännu mer kostnader och andra resurser för marknadsföring, förhandlingar och liknande.
Erik Björklund och de andra goda männen skriver att personalen är beredda att ta över verksamheten.
-Låt dem åtminstone få prova och visa. Det är mycket uppseendeväckande och märkligt om ni inte tar vara på er personal och den här möjligheten.
Personal
Erik Björklund skriver att han personligen är god man för sin egen son som arbetar på Café Bergdala, men att han även företräder de andra ungdomarna och deras gode män.
-Vi vill även framför att de är glada för att hotet att stänga Kindagårds café är undanröjt. Det har varit mycket diskussion i bygden med oro och ilska.
Han förklarar att han upplever det som om det finns en stark opinion för att Bergdalagruppen ska få ta över även Kindagård.
-Det vore en dröm, liksom en utmaning och en möjlighet till utveckling. Men de har inte fått något gensvar trots att man skickat information och bett att få samtala. Personalen består av handledarna Lena Schelander och Jenn Rydqvist, samt nio ungdomar.
De gode männen skriver att de agerar å ungdomarnas vägnar. Och detta redan den 1 november.
Avböjde kaffe
Det var således innan kommunen annonserade efter externa utförare. Anbudstiden förlängdes, men det ledde inte till något resultat.
-I detta läge tog kommunen kontakt med Svenska kyrkan som har sina egna lokaler strax intill. Kyrkan hade redan innan svarat att den inte var intresserad på grund av för hög hyra, oklarheter kring bårhuset och bristande dialog.
-Trots detta kontaktades kyrkan återigen, med en förhandling om villkoren. Bland annat erbjöds en hyreskostnad på 2 000 kronor per månad.
De goda männen vill veta varför kommunen fortsätter med "externspåret" och inte ens vill lyssna på Bergdala. För att presentera sina tankar bjöds kommunstyrelsens ordförande Hans Måhagen (S) och nämndens ordförande Roger Rydström (S), in till Bergdala för att över en kopp kaffe diskutera saken.
-De avböjde med motiveringen att entreprenadspåret ännu är första alternativet. Vi tycker det är anmärkningsvärt hur ointresserat de mött personalens entusiasm och förslag.
Bergdalagruppen menar att hyreskostnaden på 24 000 kronor per år inte kan vara avgörande. När det gäller personalkostnader så bör det inte medföra några större extra utgifter eftersom båda platserna skulle kunna klaras av de befintliga.
De för även fram idén att det skulle kunna startas ett samarbete med AMI, och då skulle även caféet i tidigare Folkets Hus innefattats, liksom en konferensservice.
-Tyvärr har den frågan tonats ner under senare tid, men förslaget finns ännu kvar. Det skulle kunna skapa ett fint samarbete mellan förvaltningar.