Beskedet: Frågan om sopcontainrar skjuts på framtiden

Planerna på sopcontainrar på stationsområdet skjuts fram i tiden. "Vi vill invänta regeringens beslut", säger kommunstyrelsens ordförande, Christer Segerstéen (M).

Planerna om sopsorteringscontainrar vid det nya resecentrumet skjuts på framtiden.

Planerna om sopsorteringscontainrar vid det nya resecentrumet skjuts på framtiden.

Foto: Agnes Ganestål

kinda2022-02-04 08:33

Vi har tidigare berättat om kritiken mot förslaget om att placera sopsorteringscontainrar på nya resecentrum. Nu står det klart att planerna skjuts på framtiden.

Anledningen är enligt kommunstyrelsens ordförande, Christer Segerstéen (M), det förslag som finns från regeringen om att de återvinningsstationer som finns i dag kan komma att försvinna. Det var även något som lyftes av Conny Forsberg (S) under det senaste kommunfullmäktigemötet, där frågan om sopcontainrarna diskuterades. Enligt Christer Segerstéen (M) gör osäkerheten inför framtiden att kommunen väljer att avvakta tills ett besked kommit i frågan.

– Vi gör inget på stationsområdet nu utan vi vill invänta regeringens beslut, säger Christer Segerstéen (M) och tillägger:

– Det kan ju komma något helt annat.

Inga containrar kommer enligt honom att placeras på platsen innan regeringen kommit med ett besked. Däremot kommer de återvinningsstationer som redan finns i dag att finnas kvar på sina nuvarande platser tills vidare.

Frågan om sopcontainrarna lyftes efter att Vänsterpartisten Erik Andersson lämnat in en interpellation till kommunfullmäktige, där frågan diskuterades.

Det här måste kännas som en vinst för dig, eftersom att det var du som lyfte frågan?

– Absolut, visst är det så. Det var ett dumt förslag, säger han och fortsätter:

– Som jag sa när vi talades vid förväntade jag mig att det inte skulle bli några sopcontainrarna.

Erik Andersson (V) säger att det känns positivt att kommunen bokat in en träff med intresseföreningarna.

– Det känns också som att de har börjat att lyssna på det vi sagt om att ha medborgardialoger, säger han.

Det är samhällsbyggnadsnämnden som ansvarar för frågan och där har Vänsterpartiet ingen representant. Däremot säger Erik Andersson att partiet även i fortsättningen kommer att bevaka frågan.

Frågan om en sopsorteringsstationerna lyftes under kommunstyrelsens senaste möte i samband med ett beslut om en ny avfallsplan. Förslaget till planen har varit ute på samråd under hösten och tanken är att den ska gälla från i år fram till 2025. Planen har arbetats fram tillsammans med Söderköpings kommun och Valdemarsviks kommun. Föreslagna ändringar i avfallsplanen handlar bland annat om hur matavfallet ska hanteras.

Kommunstyrelsen i Kinda beslutade att föreslå kommunfullmäktige att anta planen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!