Beskedet: Kommunen skulle inte tjäna på en upphandling

Ärendet har skapat oro bland medarbetarna redan från början. Nu visar en konsultutredning att Kinda kommun inte skulle tjäna på att outsourca delar av samhällsbyggnadsförvaltningen.

En nyligen slutförd utredning visar att Kinda kommun inte skulle tjäna på att "outsourca" till exempel gatu- och parkavdelningen - vilket varit på tal.

En nyligen slutförd utredning visar att Kinda kommun inte skulle tjäna på att "outsourca" till exempel gatu- och parkavdelningen - vilket varit på tal.

Foto: Dennis Petersson

Kinda2020-05-03 16:00

– Det här har påverkat all berörd personal något enormt. Vissa har tacklat det bättre och vissa har mått dåligt av hela situationen. Ovissheten har varit det största och förrän politiken har spikat inriktningen helt och hållet känner väl jag att det inte riktigt är färdigt än, konstaterar Simon Karlsson, driftledare för gata/parkenheten.

Tillsammans med vaktmästeriet och lokalvården är det just gatuavdelningen som berörs av utredningen. Det var i höstas som samhällsbyggnadsnämnden (sbn) gav sin förvaltning i uppdrag att utreda om verksamheterna bedrivs på ett effektivt sätt och med rätt bemanning. Samtidigt skulle det fastställas om det fanns någon ekonomisk förtjänst att köpa in tjänsterna istället. Detta rörde upp känslor hos personalen.

– Jag kan vara självkritisk mot oss från arbetsgivarsidan då vi skulle kunna ha varit tydligare med att det här endast var ett utredningsmaterial för att sedan fatta eventuella beslut. Nu blev informationen istället att den här utredningen var en grundförutsättning för att outsourca verksamheten och medarbetarna uppfattade att en konkurrensutsättning låg nära till hands, förklarar teknik- och driftchef Jimmy Bexell och fortsätter:

– Nu är utredningen klar och jag upplever det som en nystart för hela vår verksamhet.

Förvaltningsrådgivaren Stefan Sundström, som har genomfört utredningen genom företaget Svefa, bekräftar att han inte bedömer att kommunen skulle tjäna på att upphandla tjänsterna. Enligt utredningen är personalbehovet inom vaktmästeriet, gata/park samt lokalvård 6,5, 4,5 respektive 14,5 heltidstjänster, vilket i stort sett överensstämmer med nuvarande bemanning. Samtidigt konstaterar utredningen att det finns ett fåtal arbetsuppgifter av skötsel- och tillsynskaraktär som inte genomförs i dagsläget.

– Då det inte finns någon tydlig linje som visar att vi tjänar ekonomiskt på att lägga ut tjänsterna blir det självklara att som nästa steg titta på om vi gör rätt saker. Ett tydligt exempel där är städfrekvensen eller hur våra grönytor sköts, förklarar sbn-ordföranden Mikael Österling (L) och avslutar:

– Det är olyckligt att medarbetarna har upplevt en oro men samtidigt är det politikens ansvar att granska oss själva och se till så att vår verksamhet bedrivs effektivt. Nu har vi fått en bekräftelse på att de här verksamheterna fungerar väl.

Driftledaren Simon Karlsson och teknik- och driftchefen Jimmy Bexell ser båda, från olika perspektiv, utredningens resultat som något positivt.
Driftledaren Simon Karlsson och teknik- och driftchefen Jimmy Bexell ser båda, från olika perspektiv, utredningens resultat som något positivt.
Karta: Kinda kommun Kommunförrådet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!