Beslutet: Inga traditionella skolavslutningar i år

Det blir ingen vanlig skolavslutning för Kindas elever i år. Kommunen har beslutat att det endast sker klassvis med elever och lärare och inte i kyrkan.

Bildningsförvaltningens chef Eva Holm ser det som nödvändigt att skolavslutningarna inte kan genomföras på det traditonella viset i år.

Bildningsförvaltningens chef Eva Holm ser det som nödvändigt att skolavslutningarna inte kan genomföras på det traditonella viset i år.

Foto: Dennis Petersson/Lars-Göran Bexell/Bildmontage

Kinda2020-04-30 12:15

– Vi är angelägna om att ta ansvar och det här var ett beslut som vi var överens om var rätt, säger Eva Holm, chef för bildningsförvaltningen i Kinda.

Coronapandemins effekter har nu drabbat skolavslutningarna. Kommunen har i samråd med samtliga rektorer i Kindas skolor beslutat att det inte blir någon traditionell avslutning i kyrkan. I stället kommer enskilda avslutningar att ske klassvis. Då får endast elever och lärare närvara. Detta gäller på samtliga skolor i kommunen från förskoleklass upp till årskurs nio.

Med andra ord får alltså inte föräldrar och andra anhöriga närvara med anledning av smittospridningen. Hämtning efteråt får ske utanför skolgårdarna. Skolavslutningarna sker den 11 juni.

Johannes Kullered är rektor för högstadiet på Värgårdsskolan och han tycker det känns tråkigt för framför allt niondeklassarnas skull.

– Så som läget är nu gör det omöjligt att hålla avslutningarna på det traditionella sättet i kyrkan. Nu får vi göra det bästa av situationen och det blir åtminstone en gemensam avslutningslunch i matsalen, säger han.

Charlotta Jonsson är rektor för mellanstadiet på Rimforsa skola och hon är av samma uppfattning.

– Just nu ser jag inte att man kunde gjort något annat val. Vi måste följa riktlinjerna och vi får försöka skapa en avslutningskänsla på skolan så att det ändå blir en minnesvärd dag, säger hon.

– Jag tror ändå att det finns förståelse bland de anhöriga att det här är nödvändigt, säger Eva Holm.

Rimforsa skolas rektor Charlotta Jonsson är enig med kommunen om beslutet.
Rimforsa skolas rektor Charlotta Jonsson är enig med kommunen om beslutet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!