”Beslutet kommer att splittra kommunen”

Fördelaktiga busskort har gjort att Kinda kommun brutit mot kommunallagen. Genom att gynna en specifik grupp har de inte följt den så kallade likställighetsprincipen. Därför stryper de inför hösten pendlingsmöjligheterna för många av kommunens grundskoleelever, något som upprör. ”Beslutet kommer att splittra kommunen ännu mer”, skriver ungdomsrepresentanter i en skrivelse.

Fritidsledaren Tobias Siverholm och fritidsgårdsföreståndaren Märit Björk med elevrådets ordförande Hadar Sundberg mellan sig. ”Det är vårt jobb att föra ungdomarnas talan. Det här beslutet innebär en klar försämring för dem och då måste vi reagera”, säger Siverholm.

Fritidsledaren Tobias Siverholm och fritidsgårdsföreståndaren Märit Björk med elevrådets ordförande Hadar Sundberg mellan sig. ”Det är vårt jobb att föra ungdomarnas talan. Det här beslutet innebär en klar försämring för dem och då måste vi reagera”, säger Siverholm.

Foto: Dennis Petersson

Kinda2016-06-02 07:00

Alla de grundskoleelever som har rätt till busskort har haft möjlighet att pendla inom kommunen dygnet runt, alla dagar på året. Det har gällt barn och ungdomar i Rimforsa tätort, Björkfors, Horn och Hycklinge. 

De andra då? Ja de har inte fått något busskort alls. Detta har gjort att Kinda kommun brutit mot kommunallagen då man, enligt likställighetsprincipen, ska behandla alla individer i en och samma samhällsgrupp likvärdigt. 

Inför höstterminen har kommunstyrelsen därför valt att strypa pendlingsmöjligheterna för att uppfylla kraven.

– Kommunens skyldighet är att se till så att elever kommer till och från skolan. Fram tills nu har Östgötatrafiken haft två olika busskort för samma pris, varav det ena mer omfattande. Nu har priserna ändrats och när det skiljer mellan busskorten innebär det att vi tar ett gynnande beslut för en viss grupp om vi fortsätter erbjuda något mer än vad vi är skyldiga till, och det får vi inte enligt kommunallagen, säger kommunstyrelsens ordförande Hans Måhagen (S).

En tjänsteskrivelse

Det nya busskortet innebär att eleverna har möjlighet att pendla mellan klockan 05.00 på morgonen och 19.00 på kvällen, enbart vardagar och inte under sommarlovet. Beslutet som togs i kommunstyrelsen den 2 maj har lett till upprörda känslor bland kommunens ungdomsrepresentanter. Tillsammans har de författat en tjänsteskrivelse där de är mycket kritiska mot att begränsa möjligheterna till pendling för ungdomar inom kommunen.

– Vi upplever nu att Kinda är splittrat, framförallt mellan Kisa och Rimforsa. Det här beslutet kommer att öka splittringen då eleverna inte får möjlighet till att umgås på fritiden mellan orterna i samma utsträckning, skriver representanterna och fortsätter:

– Kinda kommun kommer aldrig kunna erbjuda ”allt” i alla orter, men om alla fick tillgång till busskort, året runt, skulle vi få en helt annan rörlighet och större möjlighet för våra ungdomar att delta i fler aktiviteter runt om i hela kommunen.

Det är högstadiet och elevrådet på Värgårdsskolan samt Fritidsgården och Kinda Ungdomsråd som ligger bakom skrivelsen. Kommunstyrelsen skickade frågan på remiss till den sistnämnda parten, som redan då påtalade att ett sådant busskort inte var önskat. Trots detta blir det alltså en ändring.

– Anledningen har inte varit för att spara pengar, utan att vi uppmärksammade likställighetsprincipen. Kommunen har möjlighet att erbjuda ett utökat busskort, men då ska det gälla alla elever, säger Jimmy Bexell, chef för teknik- och driftavdelningen.

Ungdomsrepresentanternas förslag i tjänsteskrivelsen är att ge alla kommunens elever som tillhör högstadiet på Värgårdsskolan ett årskort som gäller dygnet runt, alla dagar på året, var som helst i kommunen.

– Rättviseaspekten kommer ofta upp mellan Kisa och Rimforsa. Med ett busskort för alla skulle kommunen i en större utsträckning kunna hänvisa till den rörlighet som busskortet medför och på så sätt erbjuda ett rikt 
fritidsliv, skriver representanterna.

Integration

De menar att Fritidsgården i Kisa drabbas hårt av det nyligen tagna beslutet. Rimforsaungdomarna kommer inte att kunna ta sig till Kisa lika ofta, och blir därför kvar i sin hemort på kvällstid. Det leder till att en fritidsgård skulle behöva stå öppen mer frekvent i Rimforsa, något som i sin tur leder till ökade kostnader för kommunen.

– Om alla har busskort kan vi istället få en fortsatt bra integration och dessutom kunna lägga mer evenemang i Rimforsa då ungdomarna från Kisa och landsbygden har möjlighet att medverka.

I skrivelsen trycker de även på möjligheterna till ett rikt föreningsliv och att många skolaktiviteter är förlagda kvällstid, men att beslutet även försvårar det brottsförebyggande arbetet.

– Att ge ett busskort till alla i årskurs sju till nio skulle ge en merkostnad på cirka 700 000 kronor om året. Vi anser att det är en investering i fritidslivet, integrationen, det brottsförebyggande arbetet och ett mer enat Kinda, skriver de och fortsätter:

– Det finns många kommuner i Sverige som erbjuder gratis busskort för alla ungdomar. Vi hoppas på snabb hantering, positivt beslut och en investering i Kindas ungdomar, avslutar representanterna skrivelsen.

Kommunalrådet Hans Måhagen är, trots att han inte har hunnit ta del av tjänsteskrivelsen fullt ut, tveksam till ett gratis busskort för alla högstadieelever.

– Jag tror inte det är aktuellt, det skulle medföra en betydande kostnad, men det är inte politiskt behandlat på något sätt. Sedan uppfattar jag att det skulle vara ett gynnande beslut, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om