Beslutet: Räddningstjänsten blir kvar i egen regi

På tisdagskvällen sammanträdde kommunfullmäktige i Kinda. Ett av kvällens ärenden handlade om huruvida kommunen skulle ansluta sig till kommunalförbundet RTÖG eller inte. Förslaget från kommunstyrelsen var att räddningstjänsten skulle bedrivas i egen regi.

Kommunfullmäktige i Kinda sammanträdde under måndagskvällen. Erik Andersson (V) står i talarstolen.

Kommunfullmäktige i Kinda sammanträdde under måndagskvällen. Erik Andersson (V) står i talarstolen.

Foto: Linnea Brundell

Kinda2022-04-22 06:30

Vi har tidigare berättat om turerna kring ärendet. Efter att först ha återremitterats av samhällsbyggnadsnämnden beslutade senare en oenig nämnd om att behålla räddningstjänsten i egen regi.

När ärendet nådde kommunstyrelsen var politikerna eniga om att behålla räddningstjänsten i egen regi. Däremot splittrade ett tilläggsyrkande ledamöterna.

Partierna var oeniga om en skrivelse om att samhällsbyggandsnämnden ska få i uppdrag att utreda hur framtidens räddningstjänst i kommunen ska se ut. S, V och LPO valde att opponera sig mot förslaget. I stället ville de att frågan skulle hanteras i kommunstyrelsen.

Läget var detsamma när kommunfullmäktige sammanträdde under måndagskvällen.

– Jag kan inte begripa varför vi ska lägga pengar på att utreda framtidens räddningstjänst. Vi växer med ungefär 150 medborgare per år, sa Pierre Ländell (LPO) och fortsatte:

– Låt samhällsbyggnadsnämnden jobba med de stora frågorna vi har framför oss.

Efter en lång debatt med votering om ett tilläggsyrkande från S om att frågan ska hanteras av kommunstyrelsen, landade samlingen till slut i samma slutsats som i kommunstyrelsen. Med andra ord: Att kommunen ska behålla räddningstjänsten i egen regi och att samhällsbyggnadsnämnden ska uppdrag att utreda hur räddningstjänsten ska utformas.

Erik Andersson (V) lyfte vikten av att engagera medborgarna i arbetet med räddningstjänsten.

Conny Forsberg (S) och Pierre Ländell (LPO) lyfte att de styrande partierna i Samverkan för Kinda fram till nyligen varit för ett medlemskap i RTÖG. Tidigare har Christer Segerstéen (M), kommunstyrelsens ordförande, sagt att ett sådant här beslut kräver en bred politisk förankring.

– Vi tycker att det är bra att samverkan insåg att det saknades majoritet för att RTÖG, sa Conny Forsberg.

– Det finns inget som talar för ett samgående med RTÖG skulle vara till gagn för Kindas landsbygd, sa Pierre Ländell (LPO).

Christer Segerstéen (M) sa att det här är en viktig fråga.

– Det är viktigt är att komma ihåg att räddningstjänsten i dag fungerar bra, säger han.

Han lyfte vikten av att ha i åtanke hur man ska jobba med förebyggande åtgärder.

– Jag har fullt förtroende för samhällsbyggnadsnämnden. Det är naturligt att vi ger dem uppdraget, sa han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!