Besparingar hotar terapiverksamheten i Kisa

Inför budgetåret 2018 har alla nämnder fått ett visst sparkrav på sina verksamheter. Detta kan också ske genom eventuell effektivisering. Med ansvar för detta sparkrav så har politikerna mött en högljudd debatt kring den hotade terapiverksamheten inom Kinda kommun.

Allan Karlsson, Roger Rydström,Iris Gustafsson, Ingegärd Roth, Majken Andersson, Birgit Petersson, Gun-Britt Johansson diskuterar terapiverksamheten.

Allan Karlsson, Roger Rydström,Iris Gustafsson, Ingegärd Roth, Majken Andersson, Birgit Petersson, Gun-Britt Johansson diskuterar terapiverksamheten.

Foto:

Kinda2017-09-22 06:30

På plats vid "terapin" och vävstugan i Horn möts varje dag ett gäng som levt länge. Här är det inte bara vävningen som räknas, utan för många av dem är detta det sociala möte de får och alla instämmer i att de ser fram mot dessa stunder där man träffas och kan njuta av en fika tillsammans.

– Detta betyder så otroligt mycket för oss, och jag tror att några skulle hamna på vårdcentralen utan dessa sociala möten, säger Iris Gustafsson, Ingegärd Roth, Majken Andersson, Birgit Petersson, Gun-Britt Johansson och Allan Karlsson.

Deltagarna har fört ett hårt arbete med att få behålla tjänsten för Marianne Jonsson som nu arbetar halvtid på terapin i Horn. Bland annat har en namninsamling resulterat i en lista med drygt 600 namnpåskrifter.

Uppmärksammad fråga

Det som alltså ligger till grund till denna diskussion är de besparingar som kommunens nämnder har fått på sitt bord inför kommande budgetår. Här har terapiverksamheten lyfts upp till samtal, vilket har mötts av högljudda protester.

Personalkostnaden för terapiverksamheten i Horn, Kisa och Rimforsa ligger på 600 000 kronor, och det är genom att placera om dessa anställda till andra avdelningar där personalbristen är stor, som frågan har uppmärksammats.

– Detta är bara ett förslag som inte ens har tagits upp i nämnden för behandling ännu, förklarade Roger Rydström (S), ordförande för socialnämnden, som av en slump kom på besök för att kika lite på verksamheten denna dag.

– Om detta mot all förmodan skulle bli aktuellt så avvecklar vi inte terapiverksamheten, däremot ser vi på kostnadsbiten kring dessa verksamheter.

– Jag anser att det är positivt att se de äldres engagemang och hur de samarbetar kring frågan, och jag är glad över att jag åkte hit. Fast vi måste också ta de ekonomiska underskotten på allvar, avslutade Rydström.

Inser betydelsen

Iris Gustafsson, Ingegärd Roth, Majken Andersson, Birgit Petersson, Gun-Britt Johansson, Maj Karlsson samt Allan Karlsson berömde Rydström för att han tog sig tid och helt spontant kom förbi för att skaffa sig en bild av vad som pågår innanför väggarna på Stångågården.

– Det ska han få en stjärna i himlen för, sa en av damerna.

Socialdemokraterna i Kinda säger nej till en nedläggning av verksamheten.

– Partimedlemmarna inser verksamhetens betydelse för många äldre och ser det som en självklart att den fortsätter.

Det är full fart vid de sju vävstolarna som finns i detta rummet. En viktig social knutpunkt för de äldre. Foto: Morgan Karlsson
Det är full fart vid de sju vävstolarna som finns i detta rummet. En viktig social knutpunkt för de äldre. Foto: Morgan Karlsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om