”Orsaken till hela ombyggnationen av Stjärneboskolan var att vi hade arbetsmiljöproblem på individ- och familjeomsorgen. Det har vi ju löst nu och det känns jättepositivt”. Så kommenterar socialchef Joachim Samuelsson det snart slutförda byggprojektet vid den forna Kisaskolan.
Förvaltningen
Stora delar av socialförvaltningen flyttar nu in i lokalerna efter kommunens mångmiljonsatsning. I maj förra året sattes den första spaden i jorden. Nu, mer än ett år senare, börjar byggherrarna att iordningställa de sista detaljerna och slutsumman förväntas landa någonstans omkring 19.3 miljoner kronor.
– Nu får vi så väl vår myndighetsdel som vår utförandedel på samma plats, dessutom får vi sällskap av arbetsmarknads- och integrationsenheten som vi har ett tätt samarbete med, säger socialchef Joachim Samuelsson och fortsätter:
– I slutändan, när alla har flyttat in, tror jag att vi kommer att vara supernöjda. Det är roligt att kommunen har satsat så mycket för att iordningställa ändamålsenliga lokaler.
AMI-enheten
På plats och i full gång med att göra sig hemmastadda i de nya lokalerna är individ- och familjeomsorgens nya grannar på AMI-enheten. Flyktingkontoret slog upp sina nya portar i tisdags, efter flytten från Tingshuset, och allt tyder på att målgruppen har hängt med i svängarna.
– Tillströmningen var helt okej, men det var inget enormt tryck som det brukar kunna vara, säger flyktingsamordnare Kai Suurhasko, som för ett halvår sedan tog sig an uppdraget efter Maria Lindgren, och fortsätter:
– Det känns helt fantastiskt att få vara med på den här resan, det här är de finaste lokalerna jag någonsin jobbat i. Det här är en jättechans att genomföra saker vi inte tidigare haft möjlighet till.
Flyktingsamordnaren berättar att de nya lokalerna gör att hela enheten är samlad, och att det i sin tur kan leda till ett ännu bättre samarbete. Målet är att bli mer effektiva, med tätare möten och snabbare problemlösning, för att i första hand göra de nyanländas väntetider bra mycket kortare, men även för att spara in på de kommunala kostnaderna.
– Flyktingströmmen har ju mattats av lite, men inte effekten av den. Alla myndigheters handläggare har ju mycket att göra och väntetiderna är långa. När de nyanlända äntligen väntat klart och får lämna sina asylboenden vill vi inte att de ska komma hit till oss och behöva invänta ytterligare besked, den väntan vill vi få bort, säger Kai Suurhasko.
I de nya lokalerna finns ändamålsenliga mottagningsrum, kontor för samtliga medarbetare, en välutrustad datasal, ett eget konferensrum, ett trivsamt samlingsrum och mycket mer, saker som underlättar möjligheterna till olika former av utbildningar.
– Nu behöver vi inte börja leta lokal som det första vi gör så fort vi ska anordna någonting, säger Suurhasko.
Totalt omfattar projektet 1 850 kvadratmeter, samt en ny ”carport” på den tidigare skolgården. Nu återstår färdigställandet av innergården, sedan ska allt stå klart i slutet av månaden.
Vad händer då med flyktingkontorets tidigare lokaler i Tingshuset?
– Vi har inte politiskt diskuterat vad som ska hända med Tingshuset, säger kommunalrådet Hans Måhagen (S) och fortsätter:
– Under våren har förberedelseklassen ”Bryggan”, för nyanlända barn, haft sin verksamhet i lokalerna. Det skulle kunna vara möjligt att det fortsätter där i höst, men det vet jag inte.