Den traditionella bokutlåningen som tillhör ryggraden hos bibliotekets verksamhet har sedan 2003 haft en negativ trend och idag räknas 33 procent av Kindas befolkning som aktiva låntagare.
Thomas Eriksson, bibliotekschef i Kisa sedan 2002 förklarar varför biblioteket har en lång negativ trend av bokutlåning.
- Färre människor lånar böcker nu för tiden, men handeln av böcker har haft en uppgång under de senaste åren. Även om bibliotekets bokutlåning minskat så har läsandet i samhället ökat delvis tack vare tekniken.
Biblioteket i Kisa har en fin utställningshall och bra lokaler, något som man försöker att ta till vara på.
- Biblioteket är inte bara en plats där man kan läsa, vi vill förmedla all form av kultur, som exempelvis konst och rörlig bild. Under de senaste åren har vi även erbjudit bokcirklar för barn och LSS verksamheten. Man kan säga att en tredjedel av dagens verksamhet berör utlåning av böcker, säger Eriksson.
Man kan tro att i bibliotekets lokaler sitter det massvis med läsfantaster som knappt kan slita blicken ur sina deckare och romaner. Men tvärtemot så är det få människor som använder biblioteket för läsandets skull.
- Många som har mycket ledig tid under dagen exempelvis deltidsarbetare, pensionärer eller sjukskrivna kommer till biblioteket för att prata och läsa dagstidningen. Biblioteket har en stor social betydelse för för många människor i dagens samhälle samtidigt som vissa använder även biblioteket för att hitta en lugn plats att studera på.
Läs mer i löradgens papperstidning
Bibliotekets roll i det moderna samhället
Under närmre 13 års tid har bibliotekets grundverksamhet haft en negativ trend.
Thomas Ericsson bibliotekschef på Kisa bibliotek. Foto: Jonas Saint Cyr
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!