Bifall till reservation om besvarad motion

Det var något av en halvhemlig återinvigning av Folkets Hus i Kisa på måndagskvällen. Efter sju sorger, åtta bedrövelser och en omfattande upprustning, har den stora samlingssalen åter tagits i bruk. -Trevligt att vara tillbaka och att vi dessutom kan inviga det med ett sammanträde med kommunfullmäktige, förklarade ordföranden för kvällen, Ing-Britt Andersson (S).

Det var en ordentligt upprustad samlingslokal som mötte politikerna i samband med återinvigningen i samband med oktobersammanträdet. Foto: Alf Wesik

Det var en ordentligt upprustad samlingslokal som mötte politikerna i samband med återinvigningen i samband med oktobersammanträdet. Foto: Alf Wesik

Foto:

Kinda2017-11-01 14:45

En halvhemlig invigning så tillvida att det inte annonserats något särskilt om det hela, samt att delar av byggnaden sedan en tid även använts till annan kommunal verksamhet, som exempelvis Kulturskolan.

Kulturskolan

Kommunfullmäktige har sedan snart två år hållit sina möten i Församlingsgården vid kyrkan. Sedan nytt golv lagts in, ventilationen fixats till, liksom brandsäkerhet, ljudanläggning och ytskikt, var det således något av nypremiär på måndagskvällen.

Det var också Kulturskolan som tillförde invigningen det lilla extra. Kulturskoleansvarige Mathias Engå som tillsammans med musiklärarkollegan Jenny Engå, hade samlat ihop en grupp elever och spelade ett mycket uppskattat potpurri av låtar.

I Kulturskolan får de barn och ungdomar som vill, möjlighet att utveckla sig inom musik, dans och teater. Alla från fem år och upp förbi gymnasieålder har chansen att förkovra sig.

Kulturskolan undervisar nästan 600 barn och ungdomar varje vecka. Det bedrivs verksamheter med olika inriktningar i Kisa, Rimforsa och Horn - och sedan en tid med huvudlokaler i Folkets Hus.

Skynda på

Det finns säkert de som skulle föredragit någon annan form av invigning, än kommunfullmäktiges oktobersammanträde, men det blev även politisk underhållning för det fåtal åhörare som sökt sig till Folkets Hus.

Anledningen var bland annat att oppositionsalliansens motion om framtida användning av Folkets Hus behandlades. Till saken hör att den skrevs i ungefär samma veva som politikerna flyttade ur lokalerna och upp till Församlingsgården, eller närmare bestämt den 26 september i fjol.

När det äntligen var dags att behandla motionen i fullmäktige, visade det sig bli vid samma tillfälle som det återigen var inflyttningsdags, nämligen i måndags kväll

-Jag tycker verkligen vi bör tänka på detta framöver, sa Lars Karlsson (L), nämligen att skynda på behandlingen av motioner. Det ska ju helst vara så att det inte hinner bli en ny mandatperiod innan de behandlas.

Lek med ord

I fallet Folkets Hus yrkade den samlade oppositionen, som i Kinda består av Centern, Landsbygdspartiet oberoende, Liberalerna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, att Folkets Hus ska renoveras och anpassas så den skulle kunna användas av Kulturskolan.

-Eftersom det nu blivit exakt som vi yrkade, på varje enskild punkt, tycker jag det är väldigt snålt av majoriteten att inte bjuda på att motionen ska anses bifallen.

Så blev det alltså inte, majoriteten anser motionen besvarad, inte bifallen. Ja, en lek med ord, kanske, men det ter sig ändå en smula märkligt eftersom majoriteten hela tiden framhåller vikten av att ha en enig och så stor merpart av politikerna bakom sig i olika beslut, tvärs över majoritetsgränserna, som till exempel när det gäller ny politisk organisation i Kinda.

-Vi har ju ändå lagt ner mycket tid och kraft på vårt jobb, och när det nu blir exakt så, är motionen bifallen, inte besvarad, suckade Lars Karlsson (L).

Samtliga oppositionspolitiker besvarade beslutet genom att bifalla en reservation.

Tjänstemän och presidium, från vänster kommunchef Rosie-Marie Fors, 1:e vice ordf, och ordförande för kvällen, Ing-Britt Andersson (S), 2:e vice ordf Anders Ljung, (C) och Johan Sandell, kommunsekreterare. Ordinarie ordförande Lena Käcker Johansson (KD), var inte närvarande.
Tjänstemän och presidium, från vänster kommunchef Rosie-Marie Fors, 1:e vice ordf, och ordförande för kvällen, Ing-Britt Andersson (S), 2:e vice ordf Anders Ljung, (C) och Johan Sandell, kommunsekreterare. Ordinarie ordförande Lena Käcker Johansson (KD), var inte närvarande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om