Bikepark och cykelskola i Rimforsa

Mountainbike cykling är ett växande intresse. Här är det inte bara själva cykelns utseende som väcker uppmärksamheten utan just det cykelsätt som dessa så kallade MTB är byggda för. Något som Friluftsfrämjandet i Rimforsa har belyst under vecka 26.

Även en välbesökt grillplats har iordningställts på området.

Även en välbesökt grillplats har iordningställts på området.

Foto:

Kinda2017-06-30 15:10

Denna gren inom cyklingen har fått allt fler utövare under många år, och lokalt har några eldsjälar inom sporten under några år arrangerat en cykelskola inom denna inriktning.

– Söndagen den 25 juni startade årets cykelskola med 30 deltagare och sex vuxna ledare. Målgruppen bland deltagarna var mellan sex och tolv år, fast även andra intresserade var så klart också välkomna, informerade några av ledarna.

I cykelskolan har deltagarna fått lära sig att bromsa och växla rätt, köra långsamt och att ändå kunna hålla en bra balans samt att ta sig an hindren på rätt sätt.

Deltagarna var indelade i tre grupper beroende på ålder och erfarenhet. Inför cykelskolan har några intresserade cyklister både vuxna och unga samlats och hjälpts åt för att planera och bygga upp den nya bikeparken som hade sin offentliga invigning under onsdagskvällen.

– Idén till det hela kom under en ledarvecka inom Friluftsfrämjandet i Idre under sommaren 2016. Under några år har vi ju haft egen cykelskola här, så behovet av en egen bana har ju funnits. Varför skulle inte vi i Kinda kunna lyckas om Idre fjäll kan, var en tanke som dök upp hos oss, berättade Tommy Gustafsson.

– Tanken växte vidare till en vision under ett par månader, och fyra ledare från Kinda gick Friluftsfrämjandets ledarkurs för MTB. Efter att ha letat lämplig plats och terräng och skissat vidare på våra planer så står nu en första version av Kinda Bikepark klar. I skogen mellan Björklidens förskola och vattentornet fanns det perfekta området som de sökte. Tillstånd söktes och byggandet av banan inleddes av ledare och aktiva ungdomar.

Parken består av tre svårighetsgrader av slingorna, där dess färg har målats på stenar utmed slingan.

Grön är enklast med en sträcka av ungefär 70 meter och hinder upp till 10 centimeter kan förekomma. Sedan kommer den blå slingan med sina 300 meter och skarpare svängar och hinder på 20 centimeter.

Sist är det röda spåret. Här följer stökiga partier och hinder på upp till 40 centimeter, en slinga för framtida utmaningar med andra ord.

Banorna kommer säkerligen utvecklas undan för undan ju mer den används och hindren snart blir ointressanta, informerar Tommy Gustafsson medan ungdomarna redan under kvällen kommer med nya önskemål och planer på nya hinder och utveckling av banan.

Banans plats och slingor är väldigt bra planerade och smälter in väldigt bra i naturen, och vet man inte om den så märks den inte.

– Även allmänheten är välkommen att använda denna bana och testa på sporten, avslutade Tommy Gustafsson

Omkring 30 deltagare var med på cykelskolan under veckan. Foto: Morgan Karlsson
Omkring 30 deltagare var med på cykelskolan under veckan. Foto: Morgan Karlsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om