Bion räddad

Det verkar nu vara klart att biblioteket i Rimforsa verkligen flyttar till Godtemplargården. I varje fall beslöt kommunfullmäktige på måndagskvällen att stödja en ombyggnad med 330 000 kronor. Men bara under förutsättning att Boverket verkligen beviljar ett bidrag med 550 000 kronor.

Kinda kommun flyttar bibblan till Godtemplargården och räddar därigenom hela huset inklusive bion.

Kinda kommun flyttar bibblan till Godtemplargården och räddar därigenom hela huset inklusive bion.

Foto:

Kinda2003-12-16 07:19

Redan för ett par år sen signalerade Byggnadsföreningen Trofast i Rimforsa att man inte längre klarade av den ekonomiska situationen och riskerade att få sälja Godtemplargården om man inte fick stöd av kommunen. Det skulle i så fall innebära en bland annat en nedläggning av den populära bion.
Kommunen tillsatte en arbetsgrupp och tillsammans med byggnadsföreningen kunde man tidigare i i år presentera ett förslag till lösning. Grunden är att flytta biblioteket i Rimforsa från sina nuvarande lokaler till Godtemplargården vilket ger byggnadsföreningen en fast hyresgäst och stadig inkomst.

Boverket betalar?
Ombyggnationen beräknas kosta 1,1 miljoner kronor. Man räknar med att Boverket står för halva kostnaden, det vill säga 550 000 kronor. Kommunen står för 30 procent, det vill säga 330 000 kronor och föreningen för 20 procent, det vill säga 220 000 kronor.
I måndags kväll hade ärendet vandrat hela vägen till kommunfullmäktiges bord och väl där blev det inte ens någon debatt.
Kommunstyrelsens Tobias Jansson refererade lite syrligt till det föregående ärendet om Björksund:
- Jag kan konstatera att det här ärendet till skillnad från det förra är finansierat...

Ska inte kosta
Tanken är att alltså att förändringen inte ska kosta. Den planerade årshyran på 130 000 kronor ska motsvara den nuvarande hyran. Och investeringen på 330 000 kronor ska man få in genom en försäljning av den förutvarande biblioteksfastigheten.
- Och det ska förhoppningsvis med marginal täcka kostnaderna, trodde Jansson.
Det instämde tydligen alla ledamöter i, för det blev ett enhälligt beslut för att flytta biblioteket till Godtemplargården. Sen hänger det bara på Boverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om