Birgitta i Malexander

Det är 700 år sen Birgitta föddes. Det firas med cirka 700 evenemang runt hela Sverige. Som tätast är det i Östergötland, dock inte i Kinda och Ydre. Det närmaste är den högtidliga invigningen av Aspanäsleden i Malexander i april. Då blir det medeltida kläder och medeltida upptåg. Birgitta bodde ju en tid på just Aspanäs.

Rikligt helgad. I år är det 700 år sedan Heliga Birgitta föddes. Det firas med ungefär lika många evenemang runt om i Sverige.

Rikligt helgad. I år är det 700 år sedan Heliga Birgitta föddes. Det firas med ungefär lika många evenemang runt om i Sverige.

Foto:

Kinda2003-02-21 07:15

Den 27 april arrangeras en "bilgrimsresa" mellan Rinna och Aspanäs. Det blir högtidlig invigning av Aspanäsleden i Malexanders kyrka och vid hembygdsgården. Bakgrunden är att Birgitta enligt traditionen vistades hos släktingar i Aspanäs 1314-1315. Gården Aspanäs ligger längst ut på en udde på andra sidan Sommen mittemot Malexander.
Vid Aspanäs genomförs utgrävningar under året. Utgrävningarna kommer att visas för allmänheten den 13 juni, 19 juni och 27 juni. Den som vill besöka Aspanäs med bil får åka från Ydrehållet, avtagsväg från riksväg 134 nordost om Norra Vi.
Något besök av påven blir det dock inte; den åldrige och inte helt friske påven tackade nej.

Mer information om jubileet och arrangemangen går att
få på jubileumssekretariatets hemsida www.sanctabirgitta.com.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om