Björkforsborna vill att kommunen behåller gympasalen

Nu vill Björkforsborna se att Kinda kommun satsar ekonomiskt på orten och att kommunen i första hand behåller gympasalen i egen regi och inte säljer fastigheten som nu är på tapeten.

Lars-Inge Schedenborg, Milco Janssen, Per-Inge Gredeskog och Rick Veen vill att kommunen har kvar gympasalen i fortsatt ägo. Foto: Lars-Göran Bexell

Lars-Inge Schedenborg, Milco Janssen, Per-Inge Gredeskog och Rick Veen vill att kommunen har kvar gympasalen i fortsatt ägo. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Kinda2017-09-12 13:15

– Vad vi har förstått så är det så att kommunen tänker sälja gympasalen här i Björkfors som inte längre är nödvändigt för kommunen och det finner vi märkligt och om den tankegången blir verklighet så är det mycket som inte är nödvändigt för kommunen när det gäller investeringar som är gjorda och kommer att göras, säger Lars-Inge Schedenborg i Oppeby Bygdreåd som tillsammans med LRF Norra Kinda, Björkfors GoIF, Allhuset, Båtklubben och Växtkraft Björkfors nu vill se ett större engagemang från kommunens politiker när det gäller Björkforsbygden och dess runt 250 fast boende.

– Vi i Björkfors menar att det är en dålig kommunikation från politikerna och med oss, säger Milco Jensen.

Kommunstyrelsen har gett kommunchef Rosie-Marie Fors i uppdrag att titta på en försäljning av tre fastigheter, Tingshuset och Allhamraskolan i Kisa och gympasalen i Björkfors och det sistnämnda har reat upp Björkforsborna.

– Vi är flera grupper och föreningar som försöker att skapa attraktionskraft i Björkfors och då har gympasalen en central betydelse men problemet för oss är att det inte går att få någon lönsamhet i en gympasal och därför anser vi att det är nödvändigt att den är kvar i kommunal ägo, säger Lars-Inge Schedenborg.

På egen initiativ har föreningslivet i Björkfors gjort en undersökning om vilket intresse det finns för gympasalen.

– Den visar att det går att öka nyttjandet av salen. Nyttjandegraden i dag är att 25 procent av bygdens 250 invånare använder gympasalen, vilket inte är dåligt, säger Lars-Inge Schedenborg.

I salen håller bland annat LRF Norra Kinda i trådarna för gympa, Björkfors GoIF har träningskvällar, Björkforspojkarna tränar innebandy och Schedewi Omsorg har aktiviteter.

– Även Rimforsa församling har haft verksamhet i salen men då busslinjerna lades tog sig inte ungdomsledarna hit från Linköping och då tog det slut, säger Lars-Inge Schedeborg.

– Min käpphäst är att det skulle vara differentierade skattesatser. Drar man in busslinjer, inte satsar något på bredband, ja då får man titta på skattesatserna. Det kan inte vara rimligt att vi på landsbygden ska betala samma skatt som de som får åtnjuta och utnyttja kommunens faciliteter och service i de mer tätbefolkade områdena i kommunen, säger Lars-Inge Schedenborg och avslutar med:

– Det är väldigt blygsamma belopp det handlar om för att kommunen ska behålla gympasalen i egen regi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om