Björn Morell vill ge arbetslösa projektarbete: "Blir vinst för alla parter"

"Erbjud 25 arbetslösa personer praktik eller arbete inom Kinda kommuns äldreomsorg, inom såväl äldreboende som hemtjänst". Det är vänsterpartisten Björn Morell som ger förslaget i en motion till fullmäktige.

Björn Morell, Vänsterpartiet Kinda.

Björn Morell, Vänsterpartiet Kinda.

Foto:

Kinda2017-05-03 09:54

"Blir vinst för alla parter - enskilde och äldreomsorgen"

Björn Morell beskriver själv bakgrunden till sin motion i termer om vikten av att finnas på arbetsmarknaden. Att det betyder väldigt mycket för människor.

-Ett arbete betyder mycket för den enskilde människan, säger Björn Morell i sin motion. Det innebär möjlighet till försörjning till sig själv och eventuellt till sin familj.

-Det innebär även gemenskap med arbetskamrater, samt en struktur på sin vardag. Det blir en tydlig skillnad mellan arbete och fritid.

Han beskriver att olika människor har olika svårt att komma in på arbetsmarknaden.

-Anledningen till att vissa har det svårare kan vara tidigare sjukdom, lång arbetslöshet eller att man är nyanländ till Sverige.

Det finns även andra skäl, säger Björn Morell.

-Det är en tragedi för den som vill arbeta men inte kan eller får. Arbetslöshet är inte heller bra för samhället, arbetslösa kostar.

I dagsläget är det så att försörjningsstödet i Kinda kommun uppgår till cirka 10 miljoner kronor, fördelat på 243 hushåll och totalt 250 personer. Arbetsförmedlingen uppger att det för närvarande är 222 arbetslösa, därav 125 i program med aktivitetsstöd. Arbetsförmedlingen redovisar även 55 arbetslösa bland nyanlända och av dessa är 38 i program med akivitetsstöd.

-Dessa siffror talar för att åtgärder i syfte att öka personer i arbete är befogade.

Björn Morell menar att det kan vara lämpligt att åtgärda detta genom att fler får hjälpa till inom äldreomsorgen. Sparkraven under senare år har gjort att det uppstått ett behov av fler personal.

-I projektet ska de som deltar ges en god inblick i yrket, de ska få förståelse för verksamheten, främst i de uppgifter som en undersköterska har.

Han vill att projektet ska starta så snart som möjligt och att det ska pågå i cirka tio månader. De som fullföljer projektet ska därefter genomgå en undersköterskeutbildning och samtidigt garanteras en tillsvidareanställning inom Kinda kommuns äldreomsorg.

Den här första tiomånadersperioden ska bestå av arbete med handledning samt regelbundna teoridagar. Allt ska ske i samarbete och samförstånd med facket.

Projektet ska finansieras med arbetsmarknadspolitiska pengar. Björn Morell att det kan leda till vinst för alla inblandade parter, dels för den enskilda människan, dels för kommunen och äldreomsorgen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om