"Det här är det lokala Sverige". Så kommenterar Björn Eriksson Ydreorten Norra Vi. Han är nämligen på besök under sommarveckan för att prata om sin tid som landshövding i Östergötland, men givetvis även om mycket annat från sin långa och händelserika karriär.
Lugna Ydreskogar
Vår tidning fick en pratstund med profilen, som för tillfället befinner sig i sin närliggande sommarbostad för att vila upp. Om några veckor lyfter planet mot Rio de Janeiro och de lugna Ydreskogarna byts mot de storslagna och traditionella olympiska spelen.
- Är du ordförande för riksidrottsförbundet så faller ju både elit och bredd under vårt paraply som folkrörelse, så det finns en hel del saker, och en hel del människor som jag ska prata med där borta. Att titta på idrott blir nog den lilla delen tyvärr, så är det alltid, säger Stockholmsbördiga Björn Eriksson.
Lång meritlista
Meritlistan är lång vid det här laget.
Efter examen började han sin karriär på finansdepartementet för att sedan tilldelas en rad chefsposter, bland annat för tullen, kustbevakningen och polisen.
År 1996 tillträdde han som landshövding i Östergötland och kom till att bli en folkkär profil i länet under sina 14 år på posten.
Nu är han, förutom ordförande för riksidrottsförbundet, även egenföretagare, ordförande för den privata säkerhetsindustrins branschorganisation och ledare för det uppmärksammade Kontantupproret.
- Jag har inga sysselsättningsproblem om man säger så, jag jobbar nog mer nu än jag gjorde som landshövding, säger 70-åriga Björn Eriksson och fortsätter:
- Jag har ett talesätt som lyder, "åldern har ingen betydelse om du inte är en ost", det uttrycket gillar jag. De som räknar med att jag ska sätta mig på bänken och mata duvorna får vänta några år till har jag tänkt mig.
Kontantupproret
Det är som representant för sina båda ordförandeposter som den före detta landshövdingen driver Kontantupproret. Bankerna vill få bort mynten och sedlarna för att öka sin lönsamhet, något Björn Eriksson vill förhindra.
- Många av mina motståndare kör på den linjen att vägra tala, umgås och delta i debatt med mig, för det här ska tigas igenom, men jag tror de har helt fel. Man märker när man kommer till en plats som Norra Vi att det är det första folk tar upp, så jag tror inte de kommer ge sig, säger Eriksson.
Han tror att det hela går ut på att bankerna vill att allmänheten ska bli helt beroende av sina betalkort, för att då kunna höja kortavgifterna och på det sättet dra in mer pengar.
- Just nu befinner vi oss i den situationen att regeringen har fått en utredning som handlar om vilka krav man bör uppställa inom EU för att betalningsflödena ska fungera. Nu är det sanningens minut i höst, vad kommer regeringen att säga?
Läst rubrikerna
I fredagskväll intog Björn Eriksson Norra Vis kyrka för att kåsera inför en stor mängd besökare. Tidigare under kvällen innan och på morgonen hade världen nåtts av de hemska nyheterna från den franska staden Nice, så innan intervjun avslutades frågade vår tidning den före detta rikspolischefen om hans tankar kring händelsen.
- Jag har egentligen bara läst rubrikerna, men jag tycker det är förfärligt, men tyvärr är det någonting som är näst intill omöjligt att skydda sig mot. Är det nätverk som utför sådant här har man en liten chans som polis att försöka, underrättelsemässigt på gatan, hitta dem, men en ensam galning är betydligt svårare, säger Eriksson och avslutar:
- Jag ser ingen annan lösning än att vi får fortsätta att vara som vi brukar vara.